Overblik: Så mange hold vil klub-bosserne have i Superligaen

FCK, adm. direktør, Parken Sport & Entertainment, Anders Hørsholt: 12 hold med slutspil

- Jeg tror på den struktur, vi for godt tre år havde oppe til debat, og som i princippet blev besluttet af Superligaklubberne over for Divisionsforeningen. Det er en model, som består af 12 hold, alle spiller en gang mod hinanden om efteråret, og efterfølgende bliver der lavet et mesterskabsspil i foråret, hvor de otte hold, der er øverst, møder hinanden igen i foråret, og de fire hold, der ligger nederst, møder de to hold, der ligger øverst i 1. division og spiller et oprykningsspil.

- For nogle år siden fik vi lavet en meget omfattende undersøgelse, hvor vi tog alle parametre og perspektiver med. Konklusionen var helt entydig, at der ikke er fundament i Danmark til at kunne bære en liga med mere end 12 hold. Så kan det godt være, at der er andre superliga-trænere, som synes noget andet, men det bliver jo besluttet på direktør-niveau - og ikke på træner-niveau.

- Vi vil hellere have færre end flere hold i en Superliga. Det kan være otte eller ti, som spiller fire gange mod hinanden. Jeg synes egentlig, at 12 er et meget godt tal. Det fungerer egentlig meget godt, men at tale om en udvidelse er fuldstændigt håbløst og uden økonomisk perspektiv.

Brøndby, bestyrelsesformand Aldo Petersen: 10 hold - eller 12 og slutspil

- Dansk fodbold er på vej ud af nogle magre år, hvor stort set alle klubber har været i en form for økonomiske problemer. Det gør det svært at udvide ligaen, for det vil svække økonomien i mange af klubberne. Jeg er heller ikke sikker på, at det er godt for talentudviklingen, for talenter udvikler sig bedst på højeste niveau. Det er ikke godt at sprede den ud på en mængde forskellige klubber. Jeg kan hverken økonomisk eller talentudviklingsmæssigt se, det skulle være en fordel.

Aldo Petersen er dog heller ikke begejstret for den nuværende turneringsstruktur.

- Det forhold at man spiller tre kampe er uhensigtsmæssigt. Men om det skal være 10 hold, der møder hinanden fire gange, eller et slutspil med de seks bedste hold, der spiller to gange mod hinanden efter 22 runder, det har jeg ikke analyseret. Men det sidste er måske at foretrække frem for 36 kampe.

FC Vestsjælland, cheftræner Ove Pedersen: 12 hold eller 16 - men fri mig slutspils-tivoli

- Jeg ved godt, hvor svært det bliver at få Superligaen udvidet, for det handler om kroner og ører, man kigger ikke på talentudvikling. Det er egoisme og om at få flest mulige penge. Der siger jeg så bare som fodboldelsker: Fri mig fra det onde, bare vi undgår et slutspil. Den dag, der kommer et slutspil, er jeg ikke træner i den række. Jeg skal ikke være en del af det tivoli. Det ødelægger alt. Hvis man begynder at lave et slutspil, så vi hele tiden skal forklare alle danskerne, hvad vi spiller om, og hvor man kun kan forholde sig til de seks øverste.

- En løsningsmodel kunne være, at dem, der gerne vil løbe med pengene, kan også gøre det i en 16 holds-liga. Så må de hold, der slutter forneden, klare sig med de midler, som de kan skrabe hjem på anden måde. Der er ingen, der siger, at det skal være en lige fordeling, det kan sagtens være de 8-10 øverste hold, der får pengene. Der er ingen, der siger, at nummer 13 og 14 skal have det samme grundbeløb som de andre. Man kan bare lave en anden fordelingsnøgle. Man kan jo også sagtens være pengegrisk i en turnering med 16 hold.

AaB, sportschef Allan Gaarde: 12 hold - det fungerer

- Det er en svær diskussion. Flere trænere anfører, at man altid har spillet to gange mod hinanden, og det kan jeg godt se. Men der er også et økonomisk argument, som handler om, at når man er 12 hold, der skal fordele kagen, så bliver der flere penge, end hvis man er 16. Og er vi 16 hold, skal vi formentlig spille 30 kampe, og i dag spiller vi 33. Det er der også noget økonomi i.

- Nogle gange nedgør vi det økonomiske argument, og det synes jeg ikke, at der er nogen grund til. Vi lever også i en virkelighed, hvor vi alle sammen skal overleve, og jeg synes, vi har fundet en struktur, som fungerer, og som vi alle sammen har vænnet os til.

Sønderjyske, cheftræner Lars Søndergaard: 16 hold - giv plads til traditionelle fodboldbyer

-Jeg er klar over, at nogle vil mene, at jeg kun er for flere hold, fordi Sønderjyske altid tippes som nedrykker, og jeg er klar over, at tv-pengene i sidste ende vil afgøre det, men vi skal se det i et større perspektiv.

- Man frygter, at Superligaen bliver udvandet med 16 hold og kvaliteten dårligere, men hvorfor det? Esbjerg og Randers som oprykkere sidste sæson gik direkte i Europa, og 1. division er niveaumæssigt rykket meget tættere på Superligaen som følge af finanskrisen. Trupperne i Superligaen er blevet mindre, og overskudsspillerne er kommet klubberne i 1. division til gode. Jeg forstår ikke, at det ville være dårligt at få udvidet rækken med traditionelle fodboldbyer som Horsens, Vejle, Silkeborg og Lyngby eller Hobro og HB Køge og få bredt fodbolden lidt mere ud og givet plads til flere talenter.

AGF, cheftræner Peter Sørensen: 16 hold - 12 hold giver forkrampet spil

- Superligaen har de seneste mange sæsoner bestået af 12 hold. Jeg synes, at den skal udvides. Som det er nu, er der alt for stort pres på spillere og trænere alt for længe. Det giver forkrampet spil, der ikke er med til at udvikle spillerne, siger Peter Sørensen, som vil have 16 hold i Superligaen.

- Det vil give 30 kampe. I dag spiller hvert hold 33. Jeg forstår ikke den nuværende model, hvor man har tre indbyrdes kampe mod hinanden. Det er ikke logisk, sagde Peter Sørensen

Esbjerg, cheftræner Niels Frederiksen: Udvidelse - for meget fokus på nedrykning

- Jeg synes, der er meget, der taler for en udvidelse. Jeg synes i hvert fald, at diskussionen er blevet forstærket. Når det er så jævnbyrdigt, som det er i Superligaen, og når der er så stor fokus på nedrykningen, så er det relevant.

- Når jeg ser de omkring fem hold, der ligger i toppen af 1. division, så tror jeg, at de er så gode, at de kan gøre en flot præstation i Superligaen.

- Jeg er nok for en udvidelse, men der er fordele og ulemper ved det. Lige nu er der meget fokus på nedrykningsstregen, og det er ikke sundt for udviklingen.

Randers, direktør Jacob Nielsen, 12 hold, eventuelt med nedrykningsslutspil

- Som udgangspunkt har vi har en velfungerende liga, som alle har haft plads til at udvikle sig i. Hvis man er i tvivl, skal man ikke lave det om. Og det bør tælle med, at vi i 1. division har fået skabt en række, som er blevet mere konkurrencedygtig. Og det er lidt for tidligt at lave om på den, det er første sæson, hvor de spiller under den nye form med 12 hold. Og du kan ikke lave om på Superligaen uden også at lave om på 1. division.

- Der findes et andet alternativ, et nedrykningsslutspil, hvor nummer 10 og 11 fra Superligaen møder nummer 2 og 3 fra 1. division, som man kender det fra andre europæiske rækker. Risikoen for at rykke ned i Danmark er den største i Europa. Og som økonomien er skruet sammen lige nu, mister nedrykkerne mellem 10 og 20 mio. kr. uden sikkerhed for at rykke op igen, og det er simpelthen for meget.

FC Nordsjælland, klubejer Allan K. Pedersen - 12 hold med slutspil - oprykkerne skal være bedre end nedrykkerne

- Min holdning som klubformand er, at Superligaen har den størrelse, den skal have. Jeg mener ikke umiddelbart, at der er kvalitet nok i 1. division til en udvidelse. 12 hold er i min verden den ideelle løsning. 14 duer ikke, og med 16 ville det bare udvande økonomien yderligere og gøre det endnu sværere for de klubber, der er der. Vi skal fortsætte med de 12, men vi skal forhindre, at der er 17 procent, der rykker ud hvert år. Det nedbryder for meget i talentudviklingen og i økonomien, for man kan ikke planlægge fra år til år. Det er helt absurd at sidde i en virksomhed, hvor du med indtægterne ikke kan planlægge mere end et år frem, mens du med udgifterne er tvunget til at planlægge tre-fire år frem. Derfor burde vi arbejde med et nedryknings-slutspil, hvor de tre nederste hold møder nummer et, to og tre fra 1. division. Det øger spændingen, og det sikrer, at dem, der kommer op, er bedre end dem, der rykker ud.

FC Midtjylland, ordførende direktør Claus Steinlein - Uafklaret

- Det er ikke noget vi har taget stilling til. Den debat var der for nogle år siden, og nu er der 12 hold i Superligaen og 12 hold i 1. division, og siden har det ikke været på dagsordenen. Jeg har jo også min personlige holdning, nogle gange kigger jeg sportsligt, og så har jeg en holdning, og nogle gange økonomisk, og så har jeg en anden. Jeg har ikke sat mig nok ind i, hvad konsekvensen vil være ved de forskellige ting til, at jeg kan udtale mig om vores officielle holdning.

Viborg, direktør Morten Jensen - 16 hold

- Turneringsstrukturen og TV-aftalen hænger meget tæt sammen. Økonomi og det sportslige går hånd i hånd. Med risiko for, at man kun kan se det fra sin egen stol, så har den sportslige vurdering jo hele tiden været, at man har haft en skæv struktur i forhold til, at man mødte hinanden tre gange. Med 16 hold kunne man spille 30 kampe, og så kunne man måske se på nogle andre ting i forhold til pokalturneringen.

Rent sportsligt, vil Superligaen så blive dårligere med 16 hold? Vi synes, at 1. division har løftet sig ekstremt meget. Sidste sæson var det Esbjerg og Randers, der kom op og gjorde det rigtigt flot. Og nu skal vi passe på på vegne af Viborg og Vestsjælland, men vi er da kommet okay med, og det kan vi så håbe på, det fortsætter. Så ved jeg godt, at det økonomiske aspekt er en vigtig faktor. Men også talentudviklingsmæssigt er der basis for en model med 16 hold.

OB, cheftræner Troels Bech: Udvidelse - toppen af 1. division har niveauet

- Jeg vil gerne understrege, at jeg udtaler mig som træner og ikke som OB-ansat. Og spurgt til maven af en fodboldtræner kan jeg se en fordel i en udvidet Superliga. Det vil betyde flere kraftcentre rundt om i Danmark, hvor der bliver spillet fodbold på højeste niveau, og det vil føre til, at der er flere unge talenter, der for det første går til fodbold og for det andet har et Superliga-hold at spille på. Man vil kunne få et større antal unge talenter ind i systemet og en større chance for, at de kommer til at blive udfordret på højeste nationale niveau.

- Man kunne frygte at niveauet ville blive for fladt, men vi må konstatere, at de to oprykkere fra sidste sæson klarer sig fantastisk med medaljer og begge i pokalfinalen, de to oprykkere i år klarer sig også strålende, og der er i øvrigt fire 1. divisionshold blandt de otte, der er tilbage i pokalen. Så jeg kan ikke tillade mig at tro, at 1. divisionsholdene ikke kan holde niveau med rigtigt mange Superligahold.

Morten Olsen, landstræner: Udvidelse - udvikler også topholdene

- Man skal ikke være bange for at udvide Superligaen på grund af det sportslige, for jeg tror simpelthen ikke på, at den bliver dårligere af det. Økonomisk kan jeg dog godt se argumenterne, for pengene skal jo så fordeles på flere hænder.

- Sportsligt set kan jeg ikke se, at det gør noget, at FCK eksempelvis spiller mod Horsens, Vejle eller mindre hold. De vil være storfavoritter, men så skal de have fat i andre redskaber, når de skal spille mod hold, der spiller mere defensivt, og det vil udvikle dem. Jeg er ikke bange for at udvide, for jeg tror ikke på, at vores europæiske chancer bliver dårligere af at spille mod mindre klubber, man skal som sagt bare spille på en anden måde. Sådan har det været i Holland og Belgien, hvor man har spillet mod hold, der har forsvaret deres mål, og det er tydeligt, at det også kan udvikle.

- Hvis du har fire hold mere i Superligaen, har du flere mellemhold, og det er ofte, at det er hos disse mellemhold, man har tid til at udvikle flere spillere.

BNB

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip