OVERBLIK: Sådan fik Danmark svar i Tyrkiet

Skrevet af admin

19/10/2014

Mest læste i dag

April 2014:

* Den i dag 27-årige formodede gerningsmand bliver anholdt i Tyrkiet, og arbejdet med at få ham udleveret til retsforfølgelse i Danmark begynder.

* Han er parat til at lade sig udlevere, og Justitsministeriet modtager siden oplysninger om, at en domstol har godkendt udleveringen. Det skal dog først godkendes på ministerielt niveau.

August 2014:

* Danske myndigheder har løbende kontakt til den fængslede, men i august opstår der problemer. Hans danske advokat forsøger forgæves at komme i kontakt med ham.

* Efter at have henvendt sig til de tyrkiske myndigheder får dansk politis forbindelsesofficer i Ankara oplysninger om, at den anholdte er flyttet til et andet fængsel med henblik på udlevering. Der modtages samtidig oplysninger om, at han er overgivet til den tyrkiske sikkerhedstjeneste.

September 2014:

* Politiets Efterretningstjeneste (PET) og politiet forsøger at få bekræftet oplysningerne. Hverken politiet eller PET har held med at lokalisere den anholdte.

2. oktober 2014:

* Forbindelsesofficeren mødes med det tyrkiske justitsministerium. Officeren modtager oplysninger om, at den formodede attentatmand muligvis er løsladt, men oplysningerne fremstår uklare.

6. oktober:

* Dansk politi undersøger oplysningerne, og via en afhøring af et familiemedlem til den formodede attentatmand får politiet oplysninger, der underbygger, at han er løsladt.

8. oktober:

* Udenrigsministeriet bliver draget ind i sagen, og det danske diplomati sender en såkaldt verbalnote til Tyrkiet, hvor man beder om svar på, om han er blevet løsladt.

10. oktober:

* Udenrigsministeriet kalder den tyrkiske ambassadør i Danmark, Mehmet Dönmez, til en samtale. Han kan ikke bringe klarhed over sagen.

13. oktober:

* Ambassadøren er til endnu et møde i Udenrigsministeriet, uden at det giver svar. Han lover at gå videre med sagen. I Tyrkiet presser den danske ambassade yderligere på for at få bekræftet oplysningerne.

15. oktober:

* Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) bringer sagen op på politisk niveau og taler "med store bogstaver" over for sin tyrkiske kollega Mevlüt Cavusoglu. Det besluttes, at Danmark vil sende en delegation til Tyrkiet i et forsøg på at få opklaret sagen.

17. oktober:

Et hold af danske diplomater og politifolk rejser til Tyrkiet for at finde ud af, hvad der er blevet af den danske statsborger.

19. oktober:

Delegationen vender hjem fra Ankara med bekræftelse fra Tyrkiet om, at den formodede gerningsmand er blevet løsladt. Men delegationen har hverken fået at vide, hvornår eller hvorfor han er blevet løsladt.

/ritzau/