OVERBLIK: Slagsmålet om dagpengene

I valgkampen stod dagpenge højt på listen over debatemner, selvom Helle Thorning-Schmidts (S) regering har stået fast på, at man først vil pille ved dagpengereformen, når en kommission kommer med sine resultater senere på året.

Ifølge Politiken ligger to modeller, der begge vil lempe genoptjeningskravet og gøre systemet mere fleksibelt, på kommissionens bord.

Læs her om det langvarige opgør om dagpengene:

* Dagpengereformen fra 2010 halverede dagpengeperioden fra fire til to år. Samtidig fordoblede den perioden, man skal være i arbejde for at optjene ret til dagpenge, fra 26 til 52 uger.

* Det var oprindeligt forventet, at 2000-4000 ville miste retten til dagpenge i løbet af 2013. Det tal har vist sig at blive langt højere.

* I 2013 røg mere end 33.500 ud af systemet, og det fik regeringen til at lave flere tiltag for at afbøde virkningen af dagpengereformen. Det skete blandt andet ved at sikre, at de udfaldsramte kan få midlertidig uddannelsesydelse og midlertidig arbejdsmarkedsydelse.

* Ifølge tal fra Beskæftigelsesministeriet har Thorning-regeringen i alt brugt 4,5 milliarder kroner på akutpakker og andre tiltag, der skal afbøde reformens konsekvenser.

* I juni 2014 nedsatte regeringen en dagpengekommission, som undersøger, hvordan det mere end 100 år gamle dagpengesystem bliver tidssvarende i forhold til det moderne arbejdsmarked.

* Både Helle Thorning-Schmidt og V-formand Lars Løkke Rasmussen har lagt op til ændringer af dagpengereglerne, når kommissionen til september afleverer sine anbefalinger. Begge afviser dog at bruge flere penge på dagpengesystemet.

/ritzau/

Dagens Gossip