OVERBLIK: Thorning og Løkke vil det samme på sundhed

Sundhedsvæsnet skal have flere penge, og de skal blandt andet bruges på kræft, ældre patienter og kortere ventetider, mener både S og V. Det står klart, efter at de to partier i denne uge har fremlagt deres sundhedsudspil.

Her er et overblik over nogle af de centrale punkter:

* Flere penge til sundhedsvæsnet:

- Både S og V har udpeget sundhed som et område, der skal have tilført ekstra milliarder i de kommende år. S vil bruge 15 milliarder frem til 2020. Venstre vil bruge 16 milliarder.

- Regeringen henter de ekstra milliarder fra stigningen i det offentlige forbrug på 0,6 procent årligt. Venstre henter de ekstra penge ved at skære i udviklingsbistanden og genindføre starthjælp og kontanthjælpsloft i en ny form. Det skal kompensere for, at Venstre vil have nulvækst i det offentlige forbrug.

* Kræftbehandling er øverst på listen:

- Begge partier prioriterer kræftområdet højt og peger på, at målet er, at kræft skal opdages tidligere, så flere overlever. Begge partier går for eksempel ind for indførelsen af en patientansvarlig læge, hvor formålet er at højne kvaliteten i behandlingen.

* Behandlingsgaranti:

- Både S og V har som mål, at ventetiden skal være kortere. Og begge partier opererer med en behandlingsgaranti.

- Venstre vil genindføre en 30-dages behandlingsgaranti for alle lidelser. Det skal få alle patienter hurtigere igennem systemet. S er enig i, at livstruende sygdomme og lidelser skal behandles inden for fire uger, mens ikke-livstruende sygdomme og lidelser skal behandles inden for otte uger.

* Medicinudgifter:

- Ifølge både regioner og sygehusdirektører truer stigende udgifter til sygehusmedicin med at udhule de penge, der er til andre områder. Både S og V understreger, at de nyeste og bedste behandlingsformer skal stå til rådighed for danskerne uanset pris.

* Brugerbetaling:

- Der kommer ikke mere brugerbetaling i sundhedsvæsnet, end det allerede er tilfældet, mener begge partier. Men Venstre ønsker - eventuelt via et nedsat udvalg - en gennemgang af brugerbetalingen i sundhedsvæsnet. Lægebesøget er i første omgang dog fredet, lyder det fra V.

* Regionerne:

Regionernes hovedopgave er at styre det danske sundhedsvæsen. Socialdemokraterne støtter, at regionerne fortsætter med at løse den opgave, mens Venstre giver regionerne den kommende valgperiode på fire år til at bevise, at de kan sikre et sundhedsvæsen, som er "langt mere fokuseret på patienterne". Ellers skal de nedlægges, mener Venstre.

/ritzau/

Dagens Gossip