Overdoser dræber flere amerikanere end nogensinde

Flere mennesker end nogensinde tidligere i USA døde i 2014 af en overdosis. Enten i form af et narkotisk stof eller lægemidler.

Sundhedsmyndighederne er foruroliget over den store stigning i brugen af receptpligtig smertestillende medicin og heroin.

Misbruget er så omfattende, at sundhedseksperter taler om en "epidemi", der flår familier og lokalsamfund fra hinanden.

Sidste år mistede mindst 47.055 mennesker livet af en overdosis. Det er flere end i noget forudgående år og 6,5 procent højere end i 2013, viser en rapport fra USA's institut for sygdomsbekæmpelse (CDC).

Ifølge CDC er dødsfald som følge af for store doser medicin eller heroin nu halvanden gang højere end antallet af dræbte i trafikken.

Det stigende antal dødsfald er alarmerende ifølge Tom Frieden, direktør for CDC.

- Medicin-epidemien ødelægger amerikanske familier og lokalsamfund. For at dæmme op for disse tendenser og redde liv, må vi hjælpe til med at forhindre afhængighed og yde støtte og behandling til dem, der lider under et misbrug af medicin, siger Tom Frieden.

De forudgående 14 år har næsten en halv million mennesker mistet livet efter at have indtaget for store doser medicin eller narkotika købt på de amerikanske gader.

CDC fremhæver to foruroligende tendenser: Udskrivelsen af recepter for smertestillende medicin bliver ved med at vokse, og antallet af overdosis-dødsfald er tredoblet siden år 2000.

Desuden er heroin blevet mere udbredt de senere år, og antallet af heroinrelaterede dødsfald er nu tre gange højere end i 2010.

Mange af de personer, der har et misbrug af godkendte lægemidler, går over til at benytte heroin, hvis de ikke har adgang til receptpligtig medicin. Ofte er heroin både billigere og nemmere at få fat i ifølge CDC.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip