Overlæge advarer: Så meget skader du dit helbred, hvis du er festryger

Drop cigaretterne til de festlige og løjerlige begivenheder, hvis du vil forebygge hjerteanfald og slagtilfælde.

Sådan lyder det klare budskab fra norske Serena Tonstad, der er overlæge på afdelingen for præventiv kardiologi ved Oslo Universitetssykehus.

- Vi har stadig omkring 10 procent festrygere, og de har 50 procent øget risio for hjerte-kar-sygdomme, siger Serena Tonstad med henvisning til flere undersøgelser på området.

Til VG Nyheter forklarer overlægen, at det er farligere at ryge fra én til fire cigaretter om dagen, end at ryge en hel pakke med smøger, når man skal slå gækken løs og feste i weeekenden.

- Det er farligere at ryge lidt hver dag, siger Serena Tonstad.

Hun er bekymret over, at antallet af festrygere i Norge ikke er faldende, men stadig ligger på omkring 10 procent af befolkningen.

Læs også: Kvinder der føder i 30'erne får sundere og mere intelligente børn, siger forskere

Derimod er antallet af 'daglige rygere' faldet i de seneste år og ligger nu på omkring 13 procent af befolkningen i Norge.

Selv ganske lidt røg i en festlig stund kan være nok til at udløse en blodprop, lyder advarslen fra overlægen.

Hun forklarer, at cigaretter er en af de største årsager til hjerteanfald og slagtilfælde hos unge mennesker, og man skal sige helt farvel til røgen, hvis man vil mindske risikoen.

- Det gælder om at ryge nul cigaretter, siger Serena Tonstad, der anbefaler snus eller e-cigaretter, hvis man absolut skal have nikotin.

Hun understreger, at disse alternativer bestemt heller ikke er særlig sunde – derimod er nikotintyggegummi den mindst skadelige mulighed.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip