Overlæge efterlyser behandling af HPV-pigers symptomer

Skrevet af admin

04/02/2016

Dagens topnyheder

Der mangler fokus på, hvordan man behandler de tusindvis af danske piger, som oplever uforklarlige symptomer efter at have fået en HPV-vaccine mod livmoderhalskræft.

Det siger overlæge ved Synkopecenteret på Frederiksberg Hospital, Jesper Mehlsen, efter Sundhedsstyrelsen i nye anbefalinger slår fast, hvordan pigerne skal hjælpes ved et ensrettet tilbud og bedre information.

Det er regionernes ansvar at følge op på Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

- Der mangler dog en beskrivelse af, hvordan vi behandler symptomerne. Det kan godt være, at vi ikke ved, hvad de fejler, men vi kan i hvert fald begynde at behandle, siger Jesper Mehlsen.

- Hvis Sundhedsstyrelsen også laver retningslinjer på det område, kan vi gå til regionerne og sige, at vi skal have midler til behandlingen, siger Jesper Mehlsen.

Samtidig er der ifølge overlægen behov for, at pigerne kan tale med en psykolog efter et turbulent forløb med masser af undersøgelser og uforklarlige symptomer.

- Når man har været igennem hospitalsvæsnet i flere år, uden nogen har fundet en forklaring på, hvad man fejler, bliver man psykisk påvirket, siger overlægen.

Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger præsenteres under tilbuddet "Én indgang", der skal sikre, at alle skal behandles og undersøges ens på de regionale HPV-centre og have én speciallæge som tovholder i hele forløbet

Jesper Mehlsen vurderer, at omkring 2000 piger er blevet henvist til et HPV-center af deres læge, som har haft mistanke om mulige bivirkninger ved HPV-vaccinen.

Hvis pigen er under 18 år, skal sagen fremover ligge hos en børnelæge. Samtidig understreger styrelsen, at pigerne skal have grundig information allerede inden den første konsultation.

Det seneste år har medierne beskrevet, hvordan unge piger har fået bivirkninger efter vaccinen såsom svimmelhed, kvalme og træthed.

Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse anbefaler fortsat, at piger får HPV-vaccinen, som gives mod livmoderhalskræft.

12-årige piger og deres familier har dog i stigende grad vendt ryggen til HPV-vaccinen.

Sidste år var det kun 24 procent af de 12-årige piger - født i 2003 - der fik vaccinen, viser en opgørelse fra Statens Serum Institut.

Til sammenligning fik 90 procent af pigerne født i 2000 vaccinen.

/ritzau/