Overlæge: Post penge i både rygestop og nikotintyggegummi

Skrevet af admin

10/08/2015

Dagens topnyheder

Det gavner både rygernes sundhed og statskassens finanser, hvis man giver rygerne penge for at skodde cigaretterne for alvor.

Det mener Philip Tønnesen, dr.med. og overlæge på Glostrup Hospital og ekspert i rygeafvænning.

Han istemmer rosen fra Kræftens Bekæmpelse og Lungeforeningen, der bakker op om et nyt initiativ fra Trygfonden, der vil overveje et forsøg med pengegaver, hvis folk stopper med at ryge.

Ifølge Phillip Tønnesen er der i høj grad belæg for at tro, det kan få flere til at kvitte smøgerne. Men han understreger, at nikotin-substitutter bør følge med.

- Der er flere end 10 studier, der viser, at det med at give noget økonomisk kompensation kan få folk til at stoppe med at ryge. Men i de her studier er det karakteristisk, at de også får rygeafvænningsmidler og nikotinprodukter gratis, siger han.

Derfor mener han, at man bør tage skridtet fuldt ud og give statsstøtte over hele landet til at få folk igennem rygestoppet.

- Det er besynderligt, at der ikke er tilskud til rygeafvænningsmidler, for det er den mest kosteffektive behandling, vi har inden for lægevidenskaben. Vi har ikke noget, der er mere billigt, og som giver flere reddede leveår, siger han.

Modsat i Storbritannien, hvor der er tilskud til rygestop, har man i Danmark kun haft forsøgskommuner, der har fået pengepuljer fra Sundhedsstyrelsen til at give storrygere coaching og tilskud til nikotinprodukter.

Og både regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne afviser at bruge flere skattekroner på at belønne rygere, der lægger cigaretterne fra sig.

- Skal vi så også betale alkoholikere og stofmisbrugere for at stoppe. Det er for langt ude, siger Liselott Blixt, sundhedsordfører for Dansk Folkeparti, til Ritzau.

Ifølge Philip Tønnesen viser forskning, at man både i Danmark og i resten af Europa får færre smårygere, men til gengæld flere storrygere.

Han anerkender, at der altid vil være en del af dem, der ikke lægger tobakken fra sig, men han mener stadig, at en stor del er "påvirkelig".

/ritzau/