Overlæge: Sådan kan din mand undgå kræft

Omkring 4.200 danske mænd rammes hvert år af prostatakræft. Heldigvis overlever mange, og danske forskningsresultater viser da også, at der faktisk er gode muligheder for at komme sig over kræftsygdommen.

Midlerne hedder motion og rugbrød.

- Vores forskningsresultater er overrumplende positive og nærmest gåsehudsagtigt gode, forklarer Michael Borre, der er overlæge og professor ved Skejby Sygehus og som har stået i spidsen for forskningen, til Aktiv Træning.

Her er symptomerne på, at din mand har kræft. Læs mere på Søndag.dk.

Kræften kan gå i sig selv igen

Forskerne fra Skejby Sygehus har altså testet, hvilken effekt indtagelse af rug og dyrkning af højintens motion som løb eller cykling mindst tre gange om ugen har på prostatakræft, som egentlig er kræft i blærehalskirtlen.

De foreløbige resultater viser, at den sunde kombination kan få prostatakræft i de tidlige stadier til at gå i sig selv igen.

- Vi ved, at motion styrker immunforsvaret, hvilket er et godt våben mod kræft. Vi ved også, at rug og fuldkorn forhindrer hurtige blodsukkerstigninger og har en positiv effekt på insulinbalancen, hvilket også er godt i kræftsammenhæng. Men måske er det nole særlige stoffer i rugen, der virker, siger Michael Borre til Aktiv Træning.

7 skiver rugbrød om dagen

Mændene skulle i undersøgelsen spise 175 g ren fuldkornsrug hver dag, hvilket svarer til syv hele skiver rugbrød med mindst 60 pct. rugkerner.

Anden forskning viser, at D-vitamin-mangel øger risikoen for prostatakræft. Så spis fede fisk, tomater, kål, broccoli, sojaprodukter og andre sunde ting for at forebygge kræften.

Undersøgelser peger desuden på, at overvægt øger risikoen for at udvikle prostatakræft, så en sund livsstil kan altså også spille en rolle.

På Søndag.dk kan du læse om 5 sunde valg, der beskytter mod kræft.

Af Mia Qvist Scheelsbeck, NewsDesk, Aller Media

Dagens Gossip