Overlæge: Tving lægerne til at arbejde i provinsen

Stop snakken om, at patienter i yderområderne må finde sig i lange afstande til speciallægehjælp og tving i stedet lægerne fra de store byer til at tage en ugentlig dag eller en periode på et provinssygehus.

Sådan lyder forslaget fra ledende overlæge Ellen Holm på Nykøbing Falster Sygehus, efter at en rundspørge fra DR viser, at der mangler mindst 500 speciallæger på danske sygehuse.

- Det er ikke rimeligt at bede patienter i nogle dele af landet om at rejse op til to timer for at få speciallægehjælp. I stedet bør man fokusere på at flytte lægerne ud, hvor behovet er, siger Ellen Holm.

Det kunne ifølge overlægen eksempelvis ske ved at lade det indgå i speciallægernes stillingsbeskrivelse, at en del af deres job er at arbejde på et sygehus i et yderområde.

- Det kunne måske oven i købet være sundt for lægerne at komme til et sygehus som Nykøbing en gang imellem, siger hun.

Spørgsmål: Men er det ikke svært for lægerne at kombinere job med privatliv, hvis de skal arbejde flere steder i landet?

- Det er jo ikke sådan, at læger fra Midtjylland skal sendes her ned til Nykøbing, men fra København tager det altså kun halvanden time i bil. Så mon ikke man kunne overleve at gøre det en gang om ugen, spørger Ellen Holm retorisk og henviser til, at sygehusets dialyseafdeling allerede i dag betjenes af læger fra Roskilde Sygehus.

- Og det fungerer glimrende, så det kunne man bare gøre med andre specialer også, siger hun.

I sidste ende handler diskussionen om, hvorvidt man som skatteborger kan forvente en nogenlunde lige adgang til sygehusvæsnet, eller om man må finde sig i en ringere behandling, når man har bosat sig i et yderområde.

Og det mener Ellen Holm ikke, at borgerne i yderområderne skal.

- Det virker jo urimeligt at den fattige Lolland Kommune dybest set betaler en velfungerende primærsektor i nogle rige nordsjællandske kommuner, fordi det er der, lægerne er, siger hun.

/ritzau/

Dagens Gossip