Overraskende mange nye job i USA

Der er tegn på bedre tider på det amerikanske arbejdsmarked. Der blev skabt 171.000 nye arbejdspladser i USA i oktober, viser officielle tal. Dermed blev økonomernes forventninger om 125.000 nye stillinger gjort til skamme.

- Det var en klart stærkere fremgang i beskæftigelsen i oktober, end vi havde regnet med på forhånd. Dertil kommer, at der var nogle positive revisioner bagud i tiden, som i princippet bragte den samlede beskæftigelsestilgang op på 255.000 personer.

Det siger cheføkonom i Handelsbanken, Jes Asmussen, om den amerikanske job-rapport, som blev offentliggjort fredag.

Arbejdsløsheden landede samtidig på 7,9 procent af arbejdsstyrken. Det var en stigning på 0,1 procentpoint og helt i tråd med økonomernes forventninger.

- Ledighedsprocenten steg ganske vist en smule, men det er en anden opgørelse. Alt i alt er tallene en indikation på, at arbejdsmarkedet ser ud til at klare sig igennem den svage økonomiske situation, vi befinder os i, på en relativt pæn måde, siger Jes Asmussen.

Tallene for ledigheden, og hvor mange nye arbejdspladser, der er skabt, fremgår af den såkaldte job-rapport fra det amerikanske beskæftigelsesministerium. Også kendt blandt analytikere som "kongen af nøgletal".

Det er ifølge analytikere de vigtigste nøgletal overhovedet, fordi den amerikanske økonomi stadig er den mest afgørende strømpil i forhold til, hvordan den globale økonomi vil udvikle sig.

Tallene for oktober har været ventet med særlig spænding, fordi de ventes at få indflydelse på slutspurten i den amerikanske præsidentvalgkamp.

Og de mange nye stillinger giver medvind til præsident Barack Obama.

- Det vejer alt sammen i Obamas vægtskål, fordi han får signaleret, at der er bedring på arbejdsmarkedet, og det er noget af det, der er meget fokus på i USA - om præsidenten kan skabe nok job, siger Jes Asmussen.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip