Overraskende: Ødelagte korsbånd behøver ikke blive opereret

Selvom du får ødelagt korsbåndet, er det ikke sikkert, du behøver en operation for at vende tilbage til din idræt.

Det viser norske forskere, der i op mod halvandet år har fulgt 150 patienter med ødelagte korsbånd, skriver det norske nyhedsmedie forskning.no ifølge Videnskab.dk.

Af et nyt studie fremgår det højest overraskende, at en lige så stor andel af opererede som ikke-opererede vender tilbage til deres hovedidræt efter måneders genoptræning – 68 procent af de korsbåndskadede.

»Det er et overraskende resultat, som understreger, at det er fuldt muligt at dyrke idræt igen uden at operere først. Det er endvidere overraskende, at over halvdelen af dem, som ikke blev opereret, fortsatte med at dyrke en idræt, som lægerne ellers havde frarådet dem,« siger Hege Grindem, som netop har forsvaret sin ph.d.-afhandling ved Seksjon for idrettmedisin ved Norges idrettshøgskole.

Læs også hos Videnskab.dk: P-piller svækker effekten af træning

I forsøget fik gennemførte de skadede blandt andet et genoptræningsprogram på fem uger med vægt på styrke-, balance- og stabilitetstræning.

»Meget tyder på, at knæfunktionen tidligt efter en skade kan have betydning, i hvert fald hos dem, som vælger ikke at blive opereret,« siger Hege Grindem til forskning.no.

Hvert år får ca. 4.500 danskere korsbåndsskader af at dyrke sport som fodbold, håndbold, basket eller skiløb. Skaden gør knæet svagere, gør det sværere at dyrke idræt og øger risikoen for slidgigt.

Forskeren anbefaler da også, at idrætsfolk med skader på forreste korsbånd – som er dem, der er undersøgt i hendes afhandling – holder sig til idrætsgrene, der ikke udsætter knæet for alt for hårde belastninger, f.eks. cykling, løb og svømning.

Læs også hos Videnskab.dk: Halvér din træning og kom i bedre form

Af Videnskab.dk

Dagens Gossip