Overraskende stigning i ledigheden

Det fremgår af helt nye tal fra Danmarks Statistik. De flere ledige betyder, at der i april var 5,9 pct. arbejdsløse i herhjemme. Det er 0,1 procentpoint mere end måneden før og 0,1 procentpoint mere end økonomerne havde forudset.

Danmarks Statistik skriver samtidig, at siden november 2009 har den sæsonkorrigerede ledighed ligget mellem 5,8 og 6,2 pct. af arbejdsstyrken.

Med de nyeste tal er en flere måneder lang positiv tendens brudt. Siden nytår har arbejdsløsheden været faldende og kom i sidste marts ned på det laveste niveau i flere år.

Økonomerne over en bred kam siger dog, at den udvikling skal tages med et gran salt. Et fald i en enkelt måned skaber ikke for alvor bekymring, selv om der er løftede pegefingre. Et af problemerne er, at ledigheden har været holdt kunstigt nede på grund af dagpengereformen. Med en dagpengeperiode på kun to år har flere danskere mistet deres understøttelse, og de optræder derfor ikke længere i ledighedsstatistikken.

Cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, Lone Kjærgaard, fremhæver, at de lidt dårligere nyheder fra Danmarks Statistik mildnes af, at ledigheden stadig er 7.300 personer lavere end for et halvt år siden.

Men hun understreger, at dagens tal ligeledes er udtryk for, at arbejdsmarkedet har fået det bedre. Og der er heller ikke udsigt til forandringer på den korte bane.

»Ser vi fremad ser vi en risiko for, at ledigheden på den korte bane kan komme op på de seks pct. Det skyldes, at vi stadig mangler at se gode tal for den økonomiske udvikling,« siger Lone Kjærgaard.

Nogenlunde samme melding lyder fra BRFkredit.

»Vores forventninger til resten af 2013 er desværre ikke opløftende, og vi skal derfor hen i 2014, før vi ser et arbejdsmarked, der begynder at rejse sig,« siger cheføkonom i BRF, Ulrikke Ekelund.

»Økonomien tager lang tid om at vende, hvorfor vi må vente med tålmodighed. Det er især virksomhederne, der skal have bedre fat på eksportmarkedet,« siger Ulrikke Ekelund.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip