Overskud får Toms til at smage mindre af krise

Skrevet af admin

05/04/2016

Dagens topnyheder

Den hæderkronede danske konfektureproducent Toms kan se lys i horisonten efter et 2015, der bød på overskud. Men der er stadig lang vej igen, før selskabet kan lægge problemerne bag sig.

Sidste år fastholdt Toms, der står bag kendte mærker som Anton Berg, Galle & Jessen og selvfølgeligt Toms, sin omsætning på 1,76 milliarder kroner.

Samtidig blev et underskud på markante 44,2 millioner kroner vendt til et overskud på 49,1 millioner kroner.

Baggrunden er, at det værste umiddelbart er slut for det plagede køb af tyske Hanseatische Chokolade.

- Vi tog en nedskrivning på 78 millioner kroner i 2014 og havde samtidig nogle udgifter til afskedigelser, siger administrerende direktør Carsten Lyngsø Thomsen.

I 2015 var der igen nedskrivninger og udgifter til fyringer på den tyske fabrik, men i langt mindre grad. Den forskel forklarer i høj grad forbedringen af resultatet.

- Vi er kommet et vigtigt skridt i retning af at komme i bund i Tyskland. Men der er stadig forbedringsmuligheder, siger direktøren.

Ud over det fortsatte knas i Tyskland har de stigende priser på chokolade og mandler, øget mængden der er bundet i råvarer og produkter på lager, fra 280 til 344 millioner kroner.

- Det er klart, at vi har fokus på vores arbejdskapital, og ingen har lyst til at have for meget bundet i lagre. Så det er en belastning, det er det, siger Carsten Lyngsøe Thomsen.

Alt i alt er der dog fremgang for Toms, der i 2015 har kunnet øge investeringerne i markedsføring for at styrke sine brands og tage markedsandele.

- Vi er i et marked, der ikke vokser og er præget af hård konkurrence. Men vi har nogle stærke mærker, som vi har puttet flere penge i. Jeg mener, at det er vejen tilbage for os at fokusere på dem, for brand er meget vigtigt, siger Carsten Lyngsøe.

Det er der blevet mere luft til, nu Toms giver overskud igen.

- Vi er ikke der, hvor vi gerne vil være, og der er klart forbedringsmuligheder. Vi skal lave endnu flere penge, som vi kan investere i forretningen.

- Men vi har næsten ingen gæld og har historisk stærke ikoner. Så vi har forudsætninger og muligheder for at investere i forretningen, afslutter Carsten Lyngsøe Thomsen.

/ritzau/