Overskud på betalingsbalance ender på 13,3 milliarder

Skrevet af admin

09/07/2014

Mest læste i dag

Overskuddet på betalingsbalancen landede på 13,3 milliarder kroner i maj. Det viser tal fra Danmarks Statistik. Overskuddet er på niveau med tallet for maj sidste år, men i forhold til april er betalingsbalancen vokset med 4,4 milliarder kroner.

Fra Danske Bank siger analytiker Mikael Olai Milhøj, at en høj betalingsbalance er et tegn på, at økonomien har været i krise.

- Årsagen er, at overskuddet på betalingsbalancen afspejler, at der er blevet sparet meget op, men kun investeret lidt, siger analytikeren i en kommentar.

Mikael Olai Milhøj mener dog, at der er spæde tegn på, at udviklingen måske er ved at vende. Overskuddet på betalingsbalancen var i marts-maj på 23,6 milliarder kroner, hvilket er et fald på 1,2 milliarder kroner i forhold til samme periode sidste år.

- Fortsætter denne udvikling, er det endnu et tegn på, at dansk økonomi er ved at komme lidt op i gear, idet investeringslysten er højere, og forbruget er ved at komme lidt op, siger han.

I maj faldt importen af varer med 4,9 procent, mens eksporten faldt - dog begrænset - med 0,7 procent i maj i forhold til april. Hos Dansk Erhverv beklages det lille fald i eksporten, og økonom Mira Lie Nielsen siger, at det i sagens natur ikke er gode nyheder.

Dansk økonomi er ikke særlig stor i international sammenhæng, og vores hjemmemarked er småt - derfor er salg til udlandet særdeles afgørende for os alle, siger hun.

Jacob Graven, der er cheføkonom i Sydbank, siger, at det er svært at spore opsvinget i de relativt svage udenrigshandelstal. Og at det er er en påmindelse om, at det gryende opsving i dansk økonomi foreløbig er moderat og ujævnt.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at eksporten de seneste tre måneder er steget på vores to største eksportmarkeder, Tyskland og Sverige. Eksporten til Tyskland steg 4,3 procent, mens vi solgte for 5,4 procent mere til svenskerne.

- Eksporten vil blive løftet af højere økonomisk vækst på vores primære eksportmarkeder og en forbedret dansk konkurrenceevne, siger Jacob Graven.

- Samtidig er der begrundet håb om, at danskerne vil begynde at bruge flere penge blandt andet i lyset af bedre jobsikkerhed og fremgang på boligmarkedet, siger han.

/ritzau/