Oversvømmede briter frygter ny regn og storm

Skrevet af admin

30/12/2015

Dagens topnyheder

Mens områder i Storbritannien allerede står under vand, frygter briterne nye voldsomme regnmasser, der i selskab med stormen Frank onsdag har gjort sin entre i dele af Storbritannien.

I den nordengelske by York i Yorkshire - det område af England, der er hårdest ramt - har cirka 600 familier indtil videre fået oversvømmet deres hjem.

Den britiske hær har udstationeret over 500 soldater, og yderligere 1000 holdes i beredskab.

Ifølge Sky News er beboere i de hårdest ramte områder onsdag blevet opfordret til at forlade deres hjem øjeblikkeligt.

Danske Stine Blowers og hendes engelske mand, Mark, har indtil videre været heldige.

Deres hus ligger på en vej, der skråner let opad, i den gamle historiske by, og det har ifølge danskeren også tidligere reddet familiens hus.

Adskillige af deres venner har til gengæld været tvunget til at forlade deres oversvømmede huse - nogle endda i båd og kano.

- Vi har masser af venner, der er blevet påvirket. Nogle blev sejlet væk midt om natten, fortæller Stine Blowers til Ritzau på telefonen fra York.

Det dansk-engelske par og deres tre børn var på juleferie i Danmark, da de første voldsomme regnfald efter jul skabte oversvømmelser i byen.

- Men vi var ikke så nervøse, fordi vi tidligere er gået fri, fordi vores hus ligger, som det gør.

Også andre byer i nord som Manchester og Leeds har været ramt af oversvømmelserne, der forekommer, når store mængder af nedbør får floderne til at gå over deres bredder.

I York er det floderne Ouse og Foss, der skaber problemer. Især Huntington Road, der ligger uden for den gamle bymur, er hårdt ramt i York. Mange forretninger og nogle pubber er også under vand.

I år er det ifølge Stine Blowers gået ekstra galt, fordi en vandbarriere, der skulle beskytte byen, var defekt.

Indbyggerne retter deres vrede mod myndighederne, selv om der fra lokalt plan er gjort meget i de seneste år for at beskytte byen.

- Regeringen har stået for nedskæringer på det område, og derfor er der en del, der er ret sure over det. Der er nok nogle hoveder, der skal rulle. Folk er vrede over det her, siger hun.

- Men blandt indbyggerne er der et utroligt sammenhold. Folk hjælper hinanden.

Spørgsmål: Har I selv været ude at hjælpe?

- Ja vi var ude i går, men vi kan ikke hjælpe vores venner endnu, da deres huse står under vand. Men vi skal vi skal over og hjælpe med at sætte husene i stand, så snart vandet er forsvundet.

Allerede i begyndelsen af december kom York og andre dele af Nordengland under vand, da stormen Desmond bragte de første store mængder af regn.

60.000 husstande stod uden strøm på grund af oversvømmelserne.

Om stormen Frank, der allerede er på vej ind over Storbritannien siger hun:

- Det er ret bekymrende. Vi følger vandstanden tæt på internettet og tjekker om nyt hele tiden. Og vi ved, at hvis floden går over 4,5 meter, så er den gal.

/ritzau/