Overvågning af EU er en skandale

Den danske EU-politiker Margrete Auken (SF) sitrer af harme, over at den amerikanske efterretningstjeneste NSA ifølge det tyske magasin Der Spiegel har overvåget og aflyttet centrale EU-kontorer.

- Det er forfærdeligt. Så kan man lige så godt sige, at det hele bare skal være åbent, siger Margrete Auken.

- Det er en skandale, understreger hun.

Ifølge Der Spiegel har USA aflyttet EU's kontorer i Washington og FN og infiltreret interne computernetværk, som har sat NSA i stand til at lytte til samtaler og læse e-mails og andre dokumenter.

Der Spiegel rapporterer ligeledes, at NSA har foretaget aflytninger i EU's hovedkvarter i Bruxelles.

Det fremgår angiveligt af dokumenter, som den afhoppede amerikanske efterretningsmand Edward Snowden er i besiddelse af og delvis har frigivet til Der Spiegel.

Margrete Auken vurderer, at EU-kommissionen nu må kigge på sagen hurtigst muligt, men omfanget af konsekvenserne er svært at spå om.

- Det er jo fredelige lande trods alt, som er på ganske god talefod, men vi må have en drøftelse i gruppen her én af dagene, siger Margrete Auken.

Afsløringerne om amerikansk overvågning i EU sker kort efter, at EU og USA har indledt de første samtaler om en stor transatlantisk samhandelsaftale, der skal skabe tusindvis af job. Og oplysningerne om spionage kan få betydning for aftalen, vurderer Margrete Auken.

- Det er rigtig grimt for USA, at det her er blevet opdaget. Der er politisk modstand i rigtig mange store lande, og det er ikke noget, der fremmer sagen, siger hun.

EU-parlamentarikeren tror dog ikke, at afsløringerne er så alvorlige, at samhandelsaftalen falder på gulvet.

/ritzau/

Dagens Gossip