Overvågning debatteret mellem Obama og Merkel

USA's kontroversielle overvågningsprogrammer af blandt andet internettet og telefonsamtaler var et af hovedemnerne, da præsident Barack Obama onsdag mødtes med forbundskansler Angela Merkel i Berlin.

Den tyske forbundskansler udtrykte forståelse for behovet for sikkerhed, men understregede over for Obama, at der må findes en bedre balance, så almindelige borgeres rettigheder ikke krænkes.

- Vi vil føre løbende drøftelser og udvide samarbejdet for at finde den rette balance, siger Merkel på et velbesøgt fælles pressemøde med Obama med henvisning til det hemmelige overvågningsprogram med kodenavnet Prism.

Obama siger imidlertid, at han har tillid til, at USA har fundet en passende balance mellem indhentning af oplysninger af hensyn til sikkerheden og hensynet til borgernes frihedsrettigheder.

- Men jeg hilser diskussionen om større offentlighed velkommen, og den vil fortsætte i USA også, siger den amerikanske præsident på pressemøde med Merkel i kanslerministeriet, inden han senere på eftermiddagen taler ved Brandenburger Tor.

Merkel understreger, at USA har givet Tyskland vigtige efterretningsoplysninger i 2007, som førte til anholdelsen af den såkaldte Sauerland-celle. Medlemmer af denne gruppe blev senere dømt for at have planlagt større angreb mod amerikanske mål i Tyskland.

- Vi ville ikke have fundet dem, hvis vi ikke havde fået tip af amerikanerne, siger hun.

Obama, der også drøftede Irans atomprogram, Afghanistan og Mellemøsten med Merkel, fik flere kritiske spørgsmål om droneangreb og Guantanamo på pressemødet.

Men navnligt overvågningsstriden har kastet skygger over præsidentbesøget i den tyske hovedstad, hvor Obama under sin valgkamp i 2008 blev tiljublet af 200.000 begejstrede tilhængere.

Aktivister forklædt som spioner med hatte og blå solbriller har demonstreret ved Checkpoint Charlie med slogans som "Yes, We Scan", en omskrivning af Obamas valgsprog fra dengang.

Navnligt mange unge er fortørnede over den seneste tids afsløringer af de amerikanske sikkerhedstjenesters overvågning af ikke kun amerikaneres, men også europæeres telefonsamtaler og brug af Facebook, Twitter og andre sociale tjenester på nettet.

/ritzau/

Dagens Gossip