Overvægtig plejers fyring var ikke diskrimination

Skrevet af admin

31/03/2016

Dagens topnyheder

Den overvægtige Karsten Kaltoft er overbevist om, at det er på grund af hans størrelse, at han blev fyret fra sit job som dagplejer i Billund Kommune i 2006.

Derfor sagsøgte han kommunen for diskrimination, men Retten i Kolding har i en dom torsdag fastslået, at der ikke var tale om en diskriminerende fyring.

Det oplyser fagforbundet FOA i en pressemeddelelse.

Fagforbundets formand er meget skuffet over dagens dom.

- På trods af udfaldet i dag, så står vi med en kamp mod diskrimination af overvægtige, der skal vindes. Flere og flere danskere lider af svær overvægt, og det må aldrig være sådan, at din livvidde afgør, om du kan være en kompetent dagplejer, siger Dennis Kristensen.

Ifølge Billund Kommune blev Karsten Kaltoft afskediget, fordi børnetallet var faldet i kommunen.

Retten i Kolding har i forbindelse med sagen bedt EU-Domstolen tage stilling til, om EU-reglerne beskytter mod forskelsbehandling af svært overvægtige, og her fandt man, at svær fedme i nogle tilfælde kan være et handicap.

Men i sidste ende fandt retten ikke, at Karsten Kaltoft på opsigelsestidspunktet led af en sygdom, der medførte et handicap i forskelsbehandlingslovens forstand.

Og det er både godt og dårligt, mener formanden for Adipositasforeningen, der arbejder for at forbedre tilværelsen for overvægtige mennesker.

- Det er rigtigt svært for de overvægtige at se sig selv som handicappede, siger landsformand Birgitte Hansen.

Hun forklarer, at mange af foreningens medlemmer mener, at det er diskriminerende at beskrive svær overvægt som et handicap.

- Dommen kommer til at betyde, at de har nøjagtigt de samme vilkår som alle andre, og det tror jeg i virkeligheden også er det, de allerhelst vil, siger hun og fortsætter:

- Omvendt så ville de også fremadrettet være beskyttet af et juridisk regelsæt på arbejdspladsen, hvis Karsten Kaltoft havde vundet.

FOA overvejer nu, om man vil anke sagen.

/ritzau/