P-piller har forhindret tusindvis af kræfttilfælde

Mange kvinder bruger p-pillen til at sikre sig, de ikke bliver uønskede gravide. Men det er ikke det eneste uvelkomne, pillen sparker af banen.

Et nyt studie viser, at p-piller ud over at forhindre graviditet også beskytter mod kræft i livmoderen. Det skriver The Guardian.

Studiet blev publiceret onsdag i tidsskriftet The Lancet Oncology. Analysen involverede 45 studier med 100.000 kvinder.

Resultatet var, at p-pillebrug halverede risikoen for kræft i æggestokkene, hvis kvinden havde brugt pillen jævnligt i 15 år. Derudover mener forskerne, at p-pillebrug det seneste årti har forhindret 200.000 tilfælde af livmoderkræft i i-lande.

Læs også: Stærk mad tre gange om ugen kan mindske risikoen for at dø

I begge tilfælde fortsatte beskyttelsen mod kræft i mere end 30 år - længe efter, kvinderne var stoppet med at tage p-piller. Kvinder i 70’erne, som tog p-piller i deres ungdom, nyder stadig godt af beskyttelsen mod kræft, selvom det er længe siden, de har taget p-piller.

- Der er to sygdomme, hvor vi ser en rigtig stor effekt, der er længerevarende. Der er en øgning i bryst- og livmoderhalskræft, men den er ret lille og holder ikke ved, siger professor Valerie Beral, der ledte studiet. Så snart en kvinde holder op med at tage p-piller, forsvinder de øgede risici for bryst- og livmoderhalskræft.

Læs også: 15 appetitdæmpende madvarer, som giver dig følelsen af at være mæt i lang tid

- Det betyder, at kvinder i 50’erne og 60’erne, som tog p-piller engang har mindre sansynlighed for at få kræft, end kvinder der ikke gjorde, og jo længere de har taget dem, des mindre er kræftrisikoen. Det er ret vigtigt, uddyber hun.

Hun mener, at det er på tide, at vi ikke kun taler om p-piller som præventiver, men også som noget, der kan mindske risikoen for kræft.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip