På årsdag for nedskydningen af MH17: Find de skyldige

Familier til de mange, der døde, da et malaysisk passagerfly MH17 blev skudt ned over det østlige Ukraine for præcis et år siden, deltog fredag i sørgehøjtideligheder. Samtidig vokser kravet om, at en uafhængig domstol under FN skal undersøge, hvem der stod bag nedskydningen.

Alle 298 passagerer og besætningsmedlemmer mistede livet, da flyet, en Boeing 777, blev ramt af et luftværnsmissil over det østlige Ukraine, mens det var på vej fra Amsterdam til Kuala Lumpur i Malaysia.

Det var i et område, som var kontrolleret af de prorussiske oprørere.

Ukraines regering og Vesten er overbevist om, at oprørene stod bag, og at de formentlig brugte et Buk-missil, som Rusland havde forsynet separatisterne med.

Den russiske regering afviser al snak om, at den er skyldig og hævder i stedet, at den ukrainske hær stod bag.

Overalt i Holland flages der fredag på halv stang, og i Nieuwegein samledes tidligere på dagen 1600 familiemedlemmer og venner til ofrene ved mindehøjtidelighed.

I den australske hovedstad, Canberra, blev der holdt en tilsvarende ceremoni for de mange australske ofre.

- Jeg tænker stadig på det hver dag, siger premierminister Mark Rutte til hollandsk radio.

Den australske premierminister, Tony Abbott, afslørede en mindetavle med navnene på ofrene, heriblandt de 38 australiere, der døde.

- I dag husker vi vores døde, vi takker dem, som bragte dem hjem. Men mest af alt husker vi på de sørgendes smerte, sagde han.

I sidste uge blev der holdt et mindearrangement i Malaysia for ofrene, og her blev der krævet svar på, hvem der er de skyldige.

Ved landsbyen Hrabove i Østukraine, hvor MH17 styrtede ned, samlede 200 lokale beboere sig for at mindes den tragiske dag. De bar flag for den selvbestaltede republik Donetsk Folkerepublik og bannere, der beskyldte den ukrainske regering for at have skudt det malaysiske fly ned.

Det køber den britiske udenrigsminister, Philip Hammond, ikke.

- Retfærdigheden må ske fyldes for de 298 uskyldige ofre. Det kræver en international domstol, som bakkes op af en resolution, der binder alle FN's medlemsstater til at retsforfølge de ansvarlige, siger han.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip