På trods af dom: Fængsel nægter at forbedre Breiviks forhold

Skrevet af admin

21/04/2016

Dagens topnyheder

Fængslet i Skien, hvor Anders Behring Breivik afsoner sin dom, vil ikke ændre forholdene for massemorderen, efter at byretten onsdag afgjorde, at hans menneskerettigheder krænkes.

Breivik har klaget over at sidde isoleret stort set døgnet rundt. Byretten i Oslo dømte, at forholdene for den 37-årige er i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Fængslets leder, Ole Kristoffer Borhaug, fortæller imidlertid, at han ikke har i sinde at ændre forholdene.

Han peger på, at dommen indtil videre ikke er retskraftig. Regeringsadvokaten, som har ført sagen for kriminalforsorgen, oplyser, at man endnu ikke har besluttet, om sagen skal ankes eller ej.

- Som jeg fortolker dommen, handler det mere om ændringer på systemniveau. Vi må forholde os til gældende regler, og så fortsætter vi som før, siger Ole Borhaug.

Fængselslederen bygger sin tolkning på, at loven tydeligt siger, at indsatte på en afdeling med særligt sikkerhedsniveau ikke kan have samvær med indsatte fra andre afdelinger.

I øjeblikket er der ikke andre indsatte end Breivik på en afdeling med særligt høje sikkerhedskrav.

- Selv hvis der skulle komme andre indsatte på afdelingen, er det ikke sikkert, at det er muligt med samvær. Det er en konkret vurdering i hvert tilfælde med hensyn til sikkerheden, siger Borhaug.

Dommen får heller ikke fængselslederen til at overveje at tilbyde massemorderen mere professionelt samvær, da det vil kræve mange ressourcer.

Der er to punkter i dommen, som kan føre til ændringer - hvis den bliver gældende.

Det handler dels om at fjerne en glasvæg ved besøg, dels om mere kontakt med andre. Det sidste vil, slår lederen fast, kræve en regelændring.

Ifølge den europæiske menneskerettighedskonventions artikel tre må ingen udsættes for tortur eller umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf. Det er den artikel, som den norske stat er dømt for.

Breivik blev idømt 21 års forvaring for drab på 77 mennesker i Oslo og på Utøya i 2011.

/ritzau/NTB