På vej mod rekord: Inflationen faldt et hak i november

Skrevet af admin

10/12/2013

Dagens topnyheder

De danske forbrugerpriserne tog endnu et dyk i november, og det trak det samlede forbrugerprisindeks ned til 0,5 procent i november mod 0,7 procent i oktober.

- Det overraskende store fald i forbrugerpriserne skyldes primært prisfald på tøj, flybilletter og charterrejser. Tilsammen trak de indekset ned med 0,16 procentpoint målt i forhold til sidste måned, siger senioranalytiker Jan Størup Nielsen fra Nordea i en kommentar.

Med novembers lave inflationstakt styrer 2013 fortsat mod at slå en gammel rekord, siger Jan Størup Nielsen.

- Den hastigt faldende inflationstakt tidligere på året betyder samtidig, at inflationen for hele 2013 styrer mod et årsgennemsnit på 0,8 procent - det lavest niveau i 55 år, siger han.

De danske forbrugerpriser nåede i august 2013 det laveste niveau, der nogensinde er registreret, nemlig 0,4 procent.

Men de danske forbrugere må nok vænne sig til, at priserne igen begynder at kravle den anden vej. Inflationen har formentligt set bunden i denne omgang, vurderer senioranalytikeren.

- Vi forventer, at det seneste års faldende tendens i inflationen kulminerede hen over sommeren, og at inflationen frem mod midten af næste år vil trække gradvist højere, siger han.

Jan Størup Nielsen vurderer, at den gennemsnitlige inflation i 2014 vil kravle op på 1,4 procent, mens de danske forbrugerpriser vil vokse med 1,6 procent i 2016.

/ritzau/