Pårørende: Folketinget blev fejlinformeret om skibsbrand

Skrevet af admin

24/02/2016

Mest læste i dag

Den norske Støttegruppe efter Scandinavian Star har skrevet et brev til Folketinget, Stats- og Justitsministeriet samt det norske storting.

Her skriver de, at beslutningen om ikke at genoptage den danske efterforskning af Scandinavian Star er sket på et forkert grundlag.

- Nu dokumenteres det, at danske myndigheder har afslået genoptagelse med en begrundelse, som deres egne myndighedsorganer samtidig ikke mente var korrekte. Både Støttegruppen og Folketinget er dermed fejlinformeret.

- Danske myndigheder, ikke ofrene for katastrofen, må rydde op i det, skriver gruppen for de pårørende i brevet.

Støttegruppen har gentagne gange appelleret til, at de danske myndigheder genoptager efterforskningen af sagen.

Det skete senest i 2010, da støttegruppen var medvirkende til, at den daværende justitsminister Lars Barfoed (K) skrev til Rigsadvokaten og Søfartsstyrelsen, der skulle vurdere, om en yderligere efterforskning skulle finde sted.

Dengang afviste Rigsadvokaten en yderligere efterforskning, og begrundede sagen således:

- Der er ikke kommet nye oplysninger frem, som kan føre til en anden vurdering af sagen end den, som anklagemyndigheden tidligere er nået frem til.

- Der er heller ikke grundlag for påstandene om, at branden skulle være påsat som led i forsikringsbedrageri planlagt af skibets tidligere ejere.

Men siden lørdag er to tidligere medarbejdere fra Søfartsstyrelsen trådt frem i medierne og har udtalt, at de mener, at besætningsmedlemmer påsatte branden på færgen, hvor 159 mennesker døde i 1990.

Derfor mener støttegruppen, at den tidligere afgørelse fra Rigsadvokaten bygger på et ikke oplyst grundlag, da personer i Søfartsstyrelsen har ligget inde med viden.

De to personer fra Søfartsstyrelsen er den tidligere skibsinspektør og hovedundersøger af Scandinavian Star, Flemming Thue Jensen, og Knud Skaareberg Eriksen, der var chef for Søfartsstyrelsens opklaringsenhed i 1990, da branden fandt sted.

Norsk politi genoptog dele af efterforskningen om Scandinavian Star i 2014, der også omfatter dele af den tidligere danske efterforskning, der udelukkende har drejet sig om at udrede ejerforholdet for færgen.

Justitsminister Søren Pind (V) sagde mandag, at Danmark ikke genoptager efterforskningen af sagen, men lover dog, at danske myndigheder hjælper norsk politi i sagen.

/ritzau/