Pårørende til ofre for nedskudt fly sagsøger Putin

Familier til ofre fra det nedskudte malaysiske passagerfly MH17 sagsøger Ruslands præsident, Vladimir Putin, for et stort erstatningsbeløb ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Det skriver avisen Sydney Morning Herald.

Erstatningskravet er afleveret til domstolen af det australske advokatfirma LHD Lawyers.

Det er familier til 33 ofre, der kræver erstatning, nemlig ti millioner australske dollar - 48 millioner kroner - per offer.

Alle 298 mennesker om bord på flyet blev dræbt, da det blev skudt ned i luftrummet over det østlige Ukraine i 2014.

Flyet - en Boeing 777 fra Malaysia Airlines med flynummeret MH17 - var på vej fra Holland til Malaysia, da det 17. juli blev ramt af et BUK anti-luftmissil.

Ifølge dokumenterne, der er afleveret til domstolen, er kravet fremsat af pårørende i Australien, New Zealand og Malaysia.

I dokumenterne hævder advokatfirmaet, at Rusland har arbejdet for at skjule landets involvering i nedskydningen.

Jerry Skinner, en advokat hos LHD, siger til den australske avis, at hans klienter ønsker, at nogen stilles til ansvar.

- De vil have tilstrækkeligt med penge til at reflektere, at Rusland tager dette alvorligt, citerer Sydney Morning Herald Jerry Skinner for at sige.

I 2015 konkluderede efterforskere fra den hollandske havarikommission OVV i forbindelse med en international undersøgelse, at flyet blev skudt ned af et BUK-missil.

I februar i år sagde et andet efterforskningshold, at det håber, at det inden for nogle måneder kan fastslå præcist, hvorfra missilet blev affyret.

I øvrigt overvejer nogle af familierne til ofrene også at sagsøge Malaysia Airlines for skader og mangel på indtjening, ligesom de vil have erstatning for de traumer, de er blevet påført på grund af tabet af deres kære.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip