Pædagoger: Dialog er midlet mod pædofili

Skrevet af admin

14/10/2015

Mest læste i dag

I pædagogernes fagforening, Bupl, mener man, at alt for mange mandlige pædagoger og pædagogmedhjælpere mistænkeliggøres for pædofili.

Foreningen støtter op om rettens beslutning, da en 61-årig onsdag blev dømt i Østre Landsret. Han får et års fængsel for blufærdighedskrænkelse af 15 børn i en institution i Holbæk.

Men når kommuner og forældre forsøger at bekæmpe den slags seksuelle overgreb mod børn, ender det ofte med at gå ud over det pædagogiske arbejde. Det fortæller Birgitte Conradsen, næstformand i Bupl.

- Vi tror ikke, at det er vejen frem med regler. Derimod skal man have en åben dialog mellem ledere, medarbejdere og børn. Hvis der opstår situationer, som forældrene undrer sig over, er det vigtigt med denne åbenhed, siger hun.

Flere kommuner har indført særlige reglementer for at komme pædofili til livs.

Retningslinjerne kan variere fra kommune til kommune, men indebærer ofte, at børn skal skiftes for åben dør, at de ikke må sidde på skødet, og at der altid skal være to voksne i lokalet.

Hvis der viser sig at være hold i mistanken, og en pædagog eller pædagogmedhjælper dømmes for pædofili, er Bupls holdning klokkeklar: Gerningsmanden skal ekskluderes af fagforbundet.

Men ifølge Birgitte Conradsen bringer mistænkeliggørelsen ikke noget godt med sig i langt de fleste tilfælde, da det er ganske få af de mistænkte, der rent faktisk er skyldige.

- Vi har set, at det er særligt svært at rekruttere mandlige pædagoger, blandt andet fordi, der er kommuner, der laver særregler. Det er vi fuldstændig imod, fordi det gør det pædagogiske arbejde umuligt, men ikke forhindrer pædofili, siger hun.

Birgitte Conradsen forventer, at den øgede åbenhed kan sikre, at ubehagelige samtaleemner lettere kan tages op.

Håbet er, at forældrene kan sige fra, hvis deres grænser bliver overskredet.

Hvis forældrene mener, at deres børn ikke må kysses af de voksne, når de bliver trøstet, kan de gå i dialog i stedet for at gå rundt og tænke for sig selv, at det er en underlig opførsel af pædagogen.

- Man skal som forældre kunne sætte sit barn i en institution og vide, at de bliver passet på. Den tryghed har man bedst, hvis man har en dialog om, hvad der foregår, siger Birgitte Conradsen..

/ritzau/