Pædagoger frygter obligatorisk pensum for småbørn

Lederne fra daginstitutionerne oplever at det fra politisk hold forventes, at selv de helt små børn bliver forberedt til at blive mere skoleparate, fremgår det af undersøgelsen.

487 daginstitutionsledere fra hele landet har deltaget i undersøgelsen, der viser, at 56 procent af daginstitutionslederne i høj eller nogen grad oplever et pres for at lære børnene bogstaver, at 54 procent af lederne oplever et pres for at lære børnene at bruge IT-teknologi og at 44 procent af lederne mener, at presset kommer fra politisk hold.

Institutionsleder Tom Andersen fra Lyngens børnehave i Køge frygter ifølge Ugebrevet A4, at institutionerne snart vil blive mødt med deciderede læreplaner, som skal sikre, at børnene fagligt rykker sig fra punkt A til B, mens de er i daginstitutionen.

»Vi er ikke maskinstormere, og vi går heller ikke imod, at børnene lærer bogstaver, men vi går imod, at vi skal have et pensum på samme måde som skolerne. Og det er det, vi oplever mere og mere fra forvaltning og politikere. At der bliver sat et pensum for, hvad børnene skal kunne, før de kommer i skole. Der er et massivt pres på, at børn skal lære,« siger han.

Anders Skriver Jensen, der forsker i indlæring og didaktik ved Aarhus Universitet, advarer om, at arbejdet i institutionerne ikke må blive for rettet mod slutmål og produkt.

»Det er et potentielt problem, hvis der er pres ned på lederniveau. Grundlæggende tror jeg ikke, at der kommer noget godt ud af, at man bliver presset ind i nogle forløb og presset ind i noget udvikling,« siger han til Ugebrevet A4.

Lederne fra daginstitutionerne advarer om, at både leg og den centrale omsorgsopgave, som daginstitutionerne varetager, kan drukne i læringsplaner.

Det afviser børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S).

»Det er ikke enten leg eller læring. Det er en falsk modsætning. Man skal hele tiden have fokus på udviklingsarbejde med udgangspunkt i børns alder,« siger hun til Ugebrevet A4 og understreger, at der ikke kommer pensum til daginstitutioner.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip