Pæne chancer for trepartsaftale torsdag

Skrevet af admin

17/03/2016

Dagens topnyheder

Regeringens ønske om inden udgangen af marts at få en aftale med arbejdsmarkedets parter om, hvordan flygtninge skal komme ind på arbejdsmarkedet, har gode chancer for at blive til virkelighed.

Det vurderer Bente Sorgenfrey, der er formand for hovedorganisationen FTF. Hun sidder med ved forhandlingsbordet i de såkaldte trepartsforhandlinger, der har kørt i Beskæftigelsesministeriet i lidt over en måned.

- Det har ikke været en lige let vej hen til en endelig aftale, men jeg har en forventning om, at vi kan lave en aftale i dag, siger hun.

Et centralt element i aftalen bliver den såkaldte integrationsgrunduddannelse (IGU). Den skal sikre, at flygtninge og familiesammenførte, som endnu ikke har kvalifikationer, der lever op til kravene på det danske arbejdsmarked, får mulighed for arbejde og opkvalificering.

Det er LO og Dansk Arbejdsgiverforening, der står bag IGU-modellen, og ifølge Bente Sorgenfrey vil resten af arbejdsmarkedets parter tilslutte sig.

Under forhandlingerne er det kommet frem, at kun ti procent af flygtningene kommer med en mellemlang eller videregående uddannelse i bagagen.

Derfor vil det kun være ganske få af dem, der kan virke inden for de felter, som FTF dækker, såsom sygeplejerske og lærerfaget.

- Men vi har aftalt, at hver faggruppe prøver at se, hvordan vi så kan hjælpe dem, der er, siger Sorgenfrey.

Det er især bekymringen for, at flygtninge skulle fortrænge danskere på arbejdsmarkedet og komme foran ledige danskere i jobkøen.

Ifølge Bente Sorgenfrey er det aftalt, at trepartsforhandlinger om det øvrige arbejdsmarked, såsom praktikpladser, skal fortsætte 15. april.

Det er ikke kun regeringen, der presser på for at lande en aftale om integration af flygtninge. Også landets kommuner, der står for opgaven med at integrere flygtningene, følger forhandlingerne med stor interesse.

/ritzau/