Pakistan går til valg i voldens skygge

Så sent som fredag blev fire personer dræbt og mindst 15 kvæstet, da en bombe på en motorcykel i følge AFP eksploderede ved et partikontor i det nordvestlige Pakistan. Dagen før bortførte ukendte mænd, Ali Haider Gilani, der er søn af den tidligere premierminister Yuosuf Raza Gilani, fra det det regerende parti Pakistan Peoples Party, PPP.

De få meningsmålinger, der er offentliggjort i Pakistan, peger alle på, at PPP med præsident Asif Ali Zardari i spidsen mister regeringsmagten. Det sker efter fem år i spidsen for den fattige atommagt. Det skal samtidig noteres, at der er tale om den første civile regering, som har overgivet magten til en ny civil regering, siden tidligere præsident Pervez Musharraf slap tøjlerne.

Sejren vil ifølge målingerne gå til partiet Pakistan Muslim League-N, PML-N med Nawaz Sharif i spidsen. Sharif har siddet som premierminister før. Det var ham, general Pervez Musharraf væltede af pinden ved et kup i 1999.

Med PML-N og Nawaz Sharif tilbage på magten vil USA kunne vente et mere kritisk Pakistan, har Nawaz Sharif bekendtgjort.

»Jeg tror, at han vil forsøge at skride ind mod USAs brug af droner. Han kan måske få den pakistanske hær til at få den amerikanske hær til at neddrosle brugen af droner, og han kan true med at stoppe de transporter til de amerikanske soldater i Afghanistan, der går gennem Pakistan,« siger Seniorforsker, Stig Toft Madsen, Nordisk Institut for Asien Studier ved Københavns Universitet.

Hæren i Pakistan er en kæmpe magtfaktor, hvad tidligere militærkup understreger, men ifølge Stig Toft Madsen, er det ikke usandsynligt, at Sharif vil træde mere i karakter overfor hæren end den nuværende regering.

»Han har et horn i siden på hæren, fordi det var hærchefen Musharraf, der i sin tid væltede ham. Desuden har han et ønske om, at nogle af de ressourcer, der går til hæren, skal anvendes til at udbygge landets infrastruktur som moderne tog og nye vejanlæg for at udvikle økonomien,« siger Stig Toft Madsen.

De to store partier kan for et utrænet øje se ens ud, men Stig Toft Madsen forklarer, at forskellen ikke mindst kan ses på deres regionale forankring.

PPP med Asif Ali Zardari, der er enkemand efter den myrdede tidligere premierminister Benazir Bhutto, har sin hovedbase i sydlige Sindh-provins. Det er en tør og feudaltstyret region, hvis politiske virkelighed har haft stor indflydelse på PPPs skiftende socialistiske profil.

PML-N med Nawaz Sharif i spidsen, har sin magtbase i den nordlige og frugtbare Punjab-provins, hvor der bor millioner af bønder, som ikke er underlagt feudalstyre. Partiet går tilbage til tiden før Pakistans fødsel i 1947 og var i høj grad med til at forme landet.

Valgets »dark horse« udgøres af kandidaten Imran Khan, en tidligere cricket-stjerne, der lancerer sig selv om et uplettet alternativ til de to gamle parties korruptionsplettede image.

Dagens Gossip