Pakistan lover at hjælpe Afghanistan

Pakistans premierminister, Nawaz Sharif, har lørdag lovet Afghanistan, at han ville hjælpe til med at arrangere flere møder mellem afghanske embedsmænd og en tidligere Talibanleder i et nyt forsøg på at puste nyt liv i en nærmest død fredsproces.

Pakistan sagde i september, at den tidligere næstkommanderende, Mullah Abdul Ghani Baradar, ville blive løsladt. Afghanske embedsmænd er af den opfattelse, at han stadig har så meget indflydelse i Taliban, at han vil kunne genoplive fredsforhandlingerne.

Ved det første møde rejste en afghansk delegation til Pakistan for 10 dage siden for at mødes med den tidligere kommandant, som fortsat overvåges konstant af sine pakistanske fangevogtere.

Sharif, der kom på besøg i Afghanistan lørdag, insisterede på, at Baradar var på fri fod og lovede at arrangere flere møder.

- Mullah Baradar er blevet løsladt. Vi har haft en langvarig drøftelse om det i dag. Ligegyldig hvem, der bliver sendt, så vil vi sørge for, at et møde vil kunne finde sted, sagde Nawaz Sharif.

Baradars fangenskab i Pakistan har været en kilde til spænding samtidig med, at frygten stiger forud for tilbagetrækningen af størstedelen af Nato-styrkerne under amerikansk ledelse efter planen trækker sig ud af Afghanistan inden slutningen af næste år.

Men Taliban mangler fortsat at antyde, at oprørsgruppen er interesseret i at få dens tidligere leder tilbage i folden, eller bare at tale med ham. Det står heller ikke klart, om Baradar er villig til eller i stand til at samarbejde.

En afghansk embedsmand sagde, at Baradar syntes at være halvvejs bedøvet og ude af stand til at tale under møderne med repræsentanterne for Afghanistans Høje Fredsråd i den pakistanske havneby Karachi for 10 dage siden.

Sharifs løfte kom efter sidste måneds gennembrud i forhandlinger mellem de to lande, som har en lang historie med mistillid langs den fællesgrænse, der strækker sig over 2500 kilometer.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip