Pakistan markerer demokratisk milepæl i historisk valg

Pakistanerne håber, at valget vil skabe forandring og mindske frustrationerne med den dårlige økonomi, den udbredte korruption, de evindelige strømafbrydelser og en falleret infrastruktur.

Utilfredshed med landets to store partier har givet medvind til den tidligere cricket-stjerne Imran Khan, som kan ende med at blive afgørende for valget, hvis der ikke findes en klar sejrherre.

Hvis det sker, kan pakistanerne se frem til ugers svære forhandlinger og studehandler for at danne en koalition med risiko for en ustabil regering i et land, der har været vant til militærstyre.

Det vil gøre det endnu sværere at vende stemningen blandt landets 180 millioner vælgere, der efterhånden har svært ved at holde deres afsky for politikerne nede. Det vil samtidig gøre det svært at få gennemført de nødvendige reformer for at få landets skrantende økonomi på fode igen.

Strømafbrydelserne varer mere end 10 timer om dagen nogle steder i landet og lægger hele industrier ned og gør endnu en redningspakke fra Den Internationale Valutafond nødvendig.

Over 100 har mistet livet i uroligheder op til valget. Taliban anser valget for u-islamisk og har svoret at forstyrre processen med selvmordsangreb.

»Problemerne, som en ny regering står over for, er enorme, og det kan være den sidste chance for landets elite for at løse dem,« mener Anatol Lieven, der er professor ved King’s College i London.

»Hvis den almindelige pakistaners levevilkår ikke bliver markant forbedret i løbet af de næste fem år er en tilbagevenden til autoritære løsninger stadig en mulighed,« skriver Anatol Lieven i Financial Times fredag.

Militæret holdt sig ude af politik under de fem år med den seneste regering, men bestemmer stadig retningen i landets udenrigs- og sikkerhedspolitik og vil styre det ømtålelige forhold til USA, mens NATO-tropperne trækker sig ud af nabolandet Afghanistan til næste år.

Tidligere premierminister Nawaz Sharif ser ud til at vinde flest pladser ved valget, der blev skudt i gang klokken 8:00 lokal tid.

Imran Khan kan dog komme til at stikke en kæp i hjulet for Sharifs ambitioner om at vende tilbage til magten, 14 år efter at han blev væltet ved et militærkup. Imran Khan appellerer især til landets mange unge vælgere med sine løfter om at bekæmpe den udbredte korruption i det politiske system.

BNB/Reuters

Dagens Gossip