Pakistan snorksov i jagten på Osama bin Laden

Osama bin Laden levede lige for næsen af myndighederne i Pakistan, men på grund af katastrofalt efterretningsarbejde lykkedes det den tidligere al-Qaeda-leder at holde sig skjult i næsten et årti.

Det afslører en omfattende pakistansk rapport om drabet på topterroristen, som er blevet lækket til tv-stationen al-Jazeera. Her bliver Pakistans efterretningsvæsen og sikkerhedsstyrker skildret som yderst inkompetente.

Oplysninger om, at bin Laden befandt sig i Pakistan blev ikke taget seriøst af landets myndigheder, og Pakistans efterretningstjeneste ISI stoppede sin jagt på terroristen i 2005 - samme år som han flyttede til Abbottabad.

Rapporten bygger på interviews med over 200 personer - heriblandt bin Ladens familiemedlemmer og flere embedsmænd.

Enken til en af topterroristen vigtigste hjælpere afslører, at de på et tidspunkt blev stoppet af pakistansk politi for at køre for hurtigt i Swat-regionen. Osama bin Laden sad også i bilen.

Men topterroristens hjælper "ordnede meget hurtigt sagen med politimanden, og de kørte videre", siger enken Maryam.

Rapporten afslører også flere detaljer om bin Ladens mange år på flugt. Han ankom angiveligt til Pakistan i sommeren 2002 og flyttede først i august 2005 til et topsikret hus i Abbottabad.

Selvom der på intet tidspunkt var færre end 25 mennesker til stede i boligen, var huset registreret som ubeboet.

Inkompetence på et "forbløffende" niveau, lyder det i rapporten:

- Hverken nabolaget, lokale embedsmænd, politiet eller sikkerheds- og efterretningskilder undrede sig over husets mærkelige form, pigtråden, manglen på biler og besøgende over en periode på næsten seks år. Det er ikke til at fatte.

I maj 2011 trængte amerikanske elitetropper ind i huset og dræbte Osama bin Laden. USA's efterretningstjeneste CIA havde forinden fundet frem til al-Qaeda-profilens gemmested.

Den skæggede terrorist bliver i rapporten beskrevet som en rastløs og paranoid mand, der ofte forlod sit hjem for at undgå at blive fanget. Når han bevægede sig rundt i Abbottabad bar han angiveligt en cowboyhat for ikke at blive spottet fra luften.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip