Pakistans nye regeringsleder vil få bøvl med cricket-stjerne

Ifølge BBC mangler han blot en fem-seks mandater, før han med sikkerhed bliver ny premierminister efter det historiske valg, hvor en afgående demokratisk valgt regering for første gang overgiver magten til en ny.

Nawaz Sharif befinder sig lige nu i en ret gunstig situation, hvor han kan fiske efter støtte hos såkaldt uafhængige parlamentsmedlemmer.

»Han har ikke behov for ret mange og ved at love dem et eller andet, kan han få dem ind i flokken,« vurderer Stig Toft Jensen, seniorforsker ved Nordisk Institut for Asienstudier på Københavns Universitet.

Mandag så Sharif ud til at ville få 130 af de 137 mandater, der skal til for at have flertallet i parlamentet, og i løbet af blot et par uger er en ny regering på plads i Pakistan, vurderer Stig Toft Madsen.

Det afgående regeringsparti PPP blev i den grad dumpet af vælgerne, og i stedet blæste den tidligere cricketstjerne Imran Khans parti, PTI, ind som landets næststørste. Ifølge Stig Toft Madsen er det sandsynligt, at Nawaz Sharif på den lidt længere bane vil få problemer med Imran Khan.

Det skyldes ifølge den danske forsker, at Imran Khan vandt i den urolige North-West Frontier Province, der med byen Peshawar som hovedstad grænser op til Afghanistan.

»Og det er jo der, problemerne er,« siger Stig Toft Madsen med henvisning til, at ekstremistiske islamister og Taleban jævnligt slår til i regionen. Desuden er det også i grænseregionen, at USA foretager mange af sine droneangreb mod de militante islamister.

»Imran Khans parti har nærmest som deres programpunkt nummer et, at man skal nå til en forståelse med de militante. Det betyder, at hans parti vil befinde sig i en midterposition mellem centralregeringen i Islamabad, og det vil kunne lede til nogle konflikter om, hvem der skal sætte dagsordenen i grænseprovinsen,« siger Stig Toft Madsen og uddyber:

»Det vil betyde, at Nawaz Sharif skal sidde som regeringsansvarlig i Islamabad og vil skulle arbejde gennem Imran Khans parti i Peshawar,« siger Stig Toft Madsen.

Områdets indbyggere er fortrinsvis pashtunere og Imran Khan selv er også pashtun.

North-West Frontier Province er i forvejen kun delvist under centralmyndighedernes kontrol, og med Imran Khans sejr sidder han på den formelle magt i provinsen.

I stammeområdet op til den afghanske grænse gælder kun de lokale, ældgamle love, men også i relation til befolkningen der, vil beslutningerne om, hvad der skal ske i området, være nødt til at gå gennem Imran Khans parti.

»Der vil skulle være en form for samarbejde i fremtiden. Det, mener jeg godt, kan blive problematisk, fordi de to partier ligner hinanden langt hen ad vejen. I virkeligheden kæmper de om de samme vælgere, og det kan lede til spændinger,« lyder det fra Stig Toft Madsen.

Dagens Gossip