Pakistansk ekspræsident i husarrest

Reuters citerer en af Musharrafs advokater, Naveed Malik, for at sige, at Musharraf fredag mødte frem i retten af egen fri vilje og bad om at blive placeret under husarrest i stedet for at blive sat i fængsel.

»Nu skal politiet fremstille ham for en anti-terrordomstol i løbet af to dage,« siger advokaten.

Pervez Mushrraf styrede som præsident og hærchef Pakistan med jernhånd i årene 1999 til 2008. Her blev han afløst af en civil og folkevalgt præsident og drog i selvvalgt eksil. I sidste måned vendte han tilbage i håb om et politisk comeback og med en tilsyneladende overbevisning om, at han takket være forbindelserne til Pakistans stærke militærledelse ville være hævet over retssystemet.

Han er siden hjemkomsten blevet mødt med blandt andet anklager om magtmisbrug, da han i 2007 indførte undtagelsestilstand og fyrede en række dommere, blandt dem en højesteretsdommer.

Den aktuelle sag er dog kun en af tre, der er rejst mod Musharraf.

Udover anklagen for embedsmisbrug er han anklaget for deltagelse i den sammensværgelse, der førte til mordet på den kvindelige oppositionsleder, Benazir Bhutto, i 2007, og for sin medvirken i drabet på en oprørsleder fra Baluchistan under en militæroperation.

Det er første gang, at en Pakistans tidligere magtfulde militære ledere har måttet stille i en retssal anklaget for gerninger begået i embedsperioden. Tiderne er på flere måder skiftet i Pakistan, og fra sit stærkt bevogtede landsted i udkanten af Islamabad, hvor han nu er i husarrest, skriver Pervez Musharraf på Facebook, at han vil kæmpe imod anklagerne:

»Disse beskyldninger er politisk motiverede, og jeg vil kæmpe mod dem i retten, hvor sandheden forhåbentlig vil komme for en dag,« skriver den tidligere præsident ifølge AFP.

Musharrafs forhåbning om et politisk comeback ved næste måneds parlamentsvalg led dog skibbrud, da den pakistanske højesteret tirsdag besluttede, at Musharraf ikke kan opstille til valget, der skal finde sted 11. maj.

Dagens Gossip