Pakistanske politikere vælger skatten fra

Skrevet af admin

23/12/2013

Dagens topnyheder

Næsten halvdelen af medlemmerne af Pakistans parlament og regionale forsamlinger betaler ikke skat.

Det viser en undersøgelse fra den uafhængige forskergruppe Center for Undersøgende Journalistik i Pakistan.

Oplysningerne kan betyde problemer for Pakistan og de milliardlån, som landet får af blandt andre Den Internationale Valutafond (IMF) for at stabilisere den kriseramte økonomi.

For et af hovedkravene til Pakistan for at få et lån på 6,7 milliarder dollar - omkring 37 milliarder kroner - fra IMF har været, at myndighederne slår ned på den omfattende skatteunddragelse, der er i Pakistan.

Store donorlande som Storbritannien, der har afsat over en milliard dollar i lån, har erklæret, at det overvejer at skrue ned for hjælpen, medmindre mere velstillede pakistanere begynder at skæppe mere i skattekassen.

Ifølge rapporten er flere ministre blandt de, der ikke betaler skat.

Forskergruppen baserer sine informationer på dokumenter fra den officielle valgkommission, der offentliggør økonomiske erklæringer fra politiske kandidater og skattevæsnets erklæringer om kandidaterne.

En talsmand for premierminister Nawaz Sharifs regerende parti siger, at en forklaring kan være, at valgkommissionen og skattevæsnet anvender forskellige oplysningsmetoder.

Men på et spørgsmål om, hvorfor nogle lovgivere tilsyneladende slet ikke er registreret hos skattevæsnet, svarer han:

- Jeg ved det ikke.

Ni procent af Pakistans bruttonationalprodukt inddrives af skattevæsnet, og det er en af de laveste procentsatser i verden. Skoler, hospitaler og meget andet mangler konstant penge.

Rapporten siger, at den gennemsnitlige indtægt for en lovgiver i landet i 2010 var 800.000 dollar, 4,4 millioner kroner. Nyere tal er ikke tilgængelige.

Hovedmanden bag rapporten er Umar Cheema. Han siger, at hver 10. lovgiver ikke er registret hos skattevæsnet.

- Hvis politikerne ikke betaler skat, så har de mistet den moralske myndighed til at påføre andre skatter, mener han.

/ritzau/Reuters