Panama løslader 32 nordkoreanere

Skrevet af admin

31/01/2014

Mest læste i dag

Efter et halvt år i et fængsel i Panama er 32 nordkoreanske sømænd blevet løsladt.

Det sker efter, at myndighederne i det mellemamerikanske land i juli sidste år fandt 25 containere fyldt med gammeldags cubanske våben i lasten på deres containerskib.

Tre nordkoreanere er fortsat fængslet, siger anklagemyndigheden.

Det drejer sig om skibets kaptajn, en førsteofficer og en såkaldt politisk sekretær, der kan se frem til sigtelser for våbensmugling, siger anklageren Nathaniel Murgas.

De risikerer 12 års fængsel.

Anklageren siger, at kontoret for organiseret kriminalitet havde krævet de 32 sømænd løsladt torsdag, og at de nu er blevet overdraget til immigrationsmyndighederne.

Det er endnu uklart, hvornår nordkoreanerne vil blive sendt tilbage til deres hjemland.

- Nordkorea har ikke vist interesse for sine statsborgere. Styret har vist interesse for deres sukker (der også var om bord på skibet, red.), men ikke skæbnen for sine egne statsborgere, siger chefanklager Ana Belfon.

Tidligere på måneden oplyste myndighederne i Panama, at Nordkorea var gået med til at betale en bøde på 666.666 dollar for at løslade besætningen og skibet.

Bøden skulle være en kompensation for, at nordkoreanerne havde bragt søvejen i fare og givet "fordrejede oplysninger" om den farlige last.

- Men Nordkorea har endnu ikke betalt os. Skibet er fortsat tilbageholdt i kanalen, siger embedsmanden Jorge Quijano til AFP.

Både Havana og Pyongyang har sagt, at den kontroversielle last på fragtskibet var forældede cubanske våben, der var på vej til Nordkorea for at blive renoveret - under en legitim kontrakt.

Våbnene var dækket af mere end 200.000 sække med sukker.

Panamas regering har bedt FN om at sende et hold inspektører, der skal afgøre, om forsendelsen overtråder FN's våbenembargo mod Nordkorea.

Organisationen har endnu ikke truffet en endelig afgørelse.

/ritzau/AFP