Panama vil overdrage nordkoreansk våbenskib til FN

Panamas sikkerhedsminister Jose Raul Mulino siger ifølge Reuters, at landet agter at overdrage skibet og dets last til FN.

Myndighederne i Panama fandt onsdag yderligere to containere med formodede våben. Dermed er der i alt fundet fire containere med våbendele.

Våbnene på det nordkoreanske fragtskib »Chong Chon Gang« var blevet lastet i en cubansk havn med 10.000 tons sukker.

Våbnene var på vej til Nordkorea for at blive repareret og skulle efterfølgende leveres tilbage til Cuba, oplyser Cubas udenrigsministerie på cubansk TV.

Der er tale om ni afmonterede raketter, to MiG-21 kampfly, 15 MiG-21 motorer og to luftværnsbatterier, alt sammen fra Sovjettiden.

Embedsmænd fra Panamas toldvæsen fandt de avancerede våben gemt under mange lag sække med sukker i fragtskibets lastrum. Opdagelsen af den hemmelige last fik skibets kaptajn til at forsøge at begå selvmord og besætningen til at gøre modstand, uden det dog fik tolderne til at stoppe deres arbejde i lastrummet.

Forsvars- og sikkerhedseksperter fra den britiske Janes Information Group har ifølge AFP tidligere identificeret fundet som en kontrol-radar til et SA-2 missil samt en radar til at lede missilet frem til dets mål.

FN har indført stramme sanktioner på Nordkoreas import og eksport af våben som reaktion på landets atomprøvesprængninger og missiltests.

Ifølge Panamas sikkerhedsminister vil de 35 besætningsmedlemmer blive anklaget for forbrydelser mod Panamas sikkerhed.

Mulino oplyser til Reuters, at man ikke har været i kontakt med Nordkorea.

»Vi har ingen forbindelser til dem,« siger han ifølge Reuters.

Dagens Gossip