Pandora smykker sig med titlen som årets aktie

Skrevet af admin

30/12/2014

Dagens topnyheder

Aktionærerne i smykkekoncernen Pandora er i 2014 blevet 25 milliarder kroner rigere. Pandora-aktien er nemlig i løbet af året steget med 74,8 procent, når man regner udbytteudbetalinger med, og det gør værdipapiret til årets bedste aktie i C20-indekset.

Det viser en analyse af årets handel med C20-aktier, som Spar Nord har lavet for Ritzau.

Ifølge aktieanalytiker i Spar Nord Mikkel Duus-Hansen er årsagen til Pandoras kursfest en optimering af selskabets forretningsmodel samt en ambitiøs vækststrategi.

- Eksempelvis leverede Pandora tidligere to nye kollektioner om året, men det er i dag hævet til syv nye kollektioner om året.

- Til gengæld er kollektionerne mindre, og det minimerer risikoen for lageropbygning af forældede varer, som tidligere har været en af de store udfordringer for Pandoras indtjeningskraft, siger han.

Pandora-aktien skulle dog nærmest ud i forlænget spilletid, før titlen som årets aktie var i hus. Pandora har nemlig hele året kørt parløb med biotekselskabet Genmab i jagten på, hvem der kunne levere det bedste afkast til investorerne.

Genmab endte således på en andenplads med en stigning på 70 procent.

I bunden af C20-indekset har Carlsberg-aktien i løbet af 2014 været det tynde øl. I kølvandet på krisen i Rusland er den danske bryggeri-aktie faldet med 19 procent.

- Rusland kigger ind i et 2015 med udsigt til markant negativ vækst, og det rammer uundgåeligt ølsalget på det russiske marked, der tegner sig for en tredjedel af Carlsbergs samlede indtjening.

- Samtidig har den russiske rubel været i frit fald i forhold til danske kroner, så det gør yderligere indhug i Carlsbergs indtjening, forklarer Mikkel Duus-Hansen.

Samlet set er det danske C20-indeks i 2014 steget med 23,2 procent. Dermed går 2014 over i historien som et aktieår, hvor de danske elitevirksomheder klarede sig langt bedre end i et gennemsnitligt år og i øvrigt langt bedre end resten af Europa

/ritzau/