Paradise-Tinna tabte kampen: Sådan undgår du livmoderhalskræft

Tidligere deltager i Paradise Hotel Tinna Jakobsen har siden 2011 kæmpet mod livmoderhalskræft. Den kamp tabte hun i går, blot to dage før, hun skulle have været opereret i Tyskland.

Overlæge og projektchef i Kræftens Bekæmpelse Iben Holten fortæller Dagens.dk, at der i dag er rigtig gode muligheder for at undgå at blive ramt.

LÆS OGSÅ: Tidligere Paradise Hotel-deltager død: Tabte kampen til kræften

Alle kvinder bliver hvert tredje år indkaldt til en screening, hvor lægen tager celleprøver fra livmoderhalsen og tjekker dem for forstadier til kræft. Kombineret med hpv-vaccinen, der beskytter mod den virus, der skaber de celleforandringer, der kan føre til kræft, er man rigtig godt sikret.

- Det er en vigtig pointe: få den vaccine og deltag i de screeninger, siger Iben Holten.

Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med

Alle piger kan fra de er 12 til 15 år få de tre hpv-stik gratis. Kvinder født fra 1985-1992 kan få dem gratis indtil udgangen af 2013.

- Men så skal man se at komme i gang, for forløbet tager et halvt år, siger Iben Holten.

Lægerne kan endnu ikke se et fald i antallet af kvinder, der får livmoderhalskræft, men de ser færre forstadier.

Ca. 380 kvinder i alle aldre får hvert år livmoderhalskræft i Danmark. De første symptomer er ofte pletblødninger eller blødninger ved sex.

Fanger man det tidligt, kan man nøjes med et såkaldt keglesnit, men langt de fleste får ligesom Tinna Jakobsen fjernet livmoderen og det øverste af skeden.

De bliver også ofte behandlet med kemo og strålebehandling.

Behandlingen er hård og giver mangebivirkninger, blandt andet udtørrede slimhinder, vandladningsproblemer, blærebetændelse og tarmproblemer.

65 procent overlever fem år eller mere.

- Det er vigtigt at overleve. Men det er også vigtigt at tænke på, at dem, der bliver behandlet og klarer sig, får en bunke bivirkninger. Så få den vaccine, siger Iben Holten.

Dagens Gossip