Parfume kan også gøre dig smukkere

Skrevet af Voksnekvinder.dk

04/06/2014

Dagens topnyheder

Af voksnekvinder.dk

Duften af kvinde påvirker andres opfattelse af dit ansigts tiltrækningskraft, viser ny forskning fra Monell Chemical Senses center, der afslører, at kvinders ansigter bliver bedømt som mere attraktive, hvis de bærer en behagelig parfume.

Til gengæld har en god parfume ingen effekt på vurderingen af din alder. Resultaterne tyder på, at parfumer til en vis grad kan ændre, hvordan mennesker opfatter hinanden.

- Velduft og ansigtets tiltrækningskraft integreres i en fælles følelsesmæssig vurdering, siger undersøgelsens hovedforfatter Janina Seubert, der er kognitiv neurolog.

- Dette kan indikere et fælles sted for bearbejdning af ansigter og dufte i hjernen.

Tidligere undersøgelser har også vist, at opfattelsen af ansigtets tiltrækningskraft kunne blive påvirket ved brug af ubehagelig eller behagelig lugt.
Det har dog ikke været kendt om lugte påvirkede den faktiske visuelle opfattelse af ansigtstræk eller alternativt hvordan ansigter følelsesmæssigt blev evalueret af hjernen.

Den aktuelle undersøgelse tog udgangspunkt i det faktum, at tiltrækningskraft og alder involverer to forskellige måder at bearbejde indtryk: tiltrækningskraft betragtes som en følelsesmæssig proces, mens bedømmelse af alder menes at være kognitivt eller rationelt baseret.

Læs også: Sådan giver du et godt førstegangsindtryk  

I undersøgelsen, offentliggjort i tidsskriftet PLoS ONE, blev 18 unge voksne, hvoraf de to tredjedele var kvinder, bedt om at vurdere otte kvindelige ansigters tiltrækningskraft og alder, præsenteret som fotografier.

Mens de kiggede på billederne blev en af fem lugte samtidig frigivet i lokalet. Det var en blanding af fiskeolie (ubehagelig) og rosenolie (behagelig), samt dufte derimellem. Forsøgspersonerne blev bedt om at vurdere personernes alder og ansigtets tiltrækningskraft ud fra billederne samt angive hvor behagelige de fandt duften.

Ældre virker endnu ældre

Jo mere behagelig duften var, desto mere direkte påvirkede det deltagernes opfattelse af ansigternes tiltrækningskraft. Dette tyder på, at duftopfattelse og visuelle signaler uafhængigt af hinanden påvirker bedømmelsen af ansigters tiltrækningskraft.

Læs også: Sådan spotter du hudkræft i tide   

Til gengæld tyder noget på at du kan fremstå yngre, end du er ved at droppe parfumen. Undersøgelsen viste nemlig, at en god parfume kan få yngre mennesker til at se yngre ud, men også at ældres ansigter ser ældre ud.

Men en ubehagelig lugt fik deltagerne til at udligne forskellen i alderen så yngre og ældre ansigter blev opfattet som værende tættere på hinanden aldersmæssigt.

Læs også: Du er smukkere end du tror   

- Disse resultater har fascinerende konsekvenser fordi behagelige dufte kan bidrage til at forbedre det naturlige udseende i sociale sammenhænge. Det næste skridt bliver at se, om resultaterne også gælder mænds ansigters tiltrækningskraft, siger Jean-Marc Dessirier, der er chefforsker hos Unilever og med forfatter på undersøgelsen.