Paris har lagt terrorangreb bag sig: Men noget er ændret

Skrevet af admin

07/02/2015
Arkivfoto

Dagens topnyheder

De overlevende journalister og tegnere på det franske satiremagasin Charlie Hebdo besluttede knap en måned efter det terrorangreb på bladets redaktion, som kostede 12 af deres kolleger livet, at lade computere og blyanter hvile i et stykke tid.

Kort tid efter blodbadet i Paris udkom magasinet i et rekordstort oplag, men i den forgangne uge var bladet ikke at finde i aviskioskerne, og det er uvist, hvornår næste nummer er på gaden.

- Der vil være en fremtid, sagde Michel Salion, der udtaler sig på vegne af magasinet, i sidste weekend

Salion forklarede ifølge de internationale nyhedsbureauer pausen med, at de ansatte har brug for at komme sig over det tab, de har lidt.

Om morgenen 7. januar var medlemmer af redaktionen samlet for at planlægge den kommende udgivelse, da to bevæbnede mænd pludselig stormede ind på kontorerne.

Få minutter efter var 12 personer, heriblandt flere af Charlie Hebdos bærende kræfter, dræbt af kugler fra gerningsmændenes automatvåben.

Det tunge tab til trods vendte de overlevende tilbage til arbejdet de følgende dage, og ugen efter udkom satiremagasinet i Frankrig og i udlandet i et svimlende oplag på syv millioner.

Som et direkte svar til drabsmændenes "hævnangreb" for magasinets tidligere tegninger af profeten Muhammed, var profeten igen afbilledet på forsiden. Denne gang bærende på et skilt med teksten: "Alt er blevet tilgivet".

En bølge af sympati skyllede ind over bladet efter blodbadet.

En solidaritetsbevægelse kendt under hashtagget #JeSuisCharlie bredte sig til alle verdenshjørner ledsaget af en fordømmelse af islamistiske ekstremisters forsøg på at sætte en klud i munden på ytringsfriheden.

Lørdag er det én måned siden nedskydningen og den efterfølgende politijagt og drab på de to brødre, som stod bag. Blomsterbuketterne på gaderne i Paris er forlængst visnet, og ny graffiti dækker nu mange af de "Je Suis Charlie"-slogans, som blev sprayet over alt i den franske hovedstad.

En form for normalitet hviler igen over "Byernes By". Turister stimler sammen ved Notre Dame-katedralen og Eiffeltårnet, skøjtebanen foran rådhuset er fyldt med hvinende børn, men bybilledet er ændret:

Soldater med skarpladte våben patruljerer i gaderne som en påmindelse om, at Frankrig er i krig med ekstremister.

Ifølge turistorganisationerne har terrorangrebet ikke ramt antallet af besøgende.

Men hvordan reagerer turisterne i Paris på den skærpede sikkerhed?

- Vi er lidt bange, siger Alicia Casale, der sammen med sin mor er på besøg fra Italien.

- Men Paris er også fra smuk til at holde sig væk fra.

/ritzau/