Paris imponerer ikke Norge

Skrevet af admin

13/12/2015

Dagens topnyheder

En stribe norske foreninger og politikere plæderer oven på den store klimaaftale i Paris for, at landet prøver at begrænse sin store eksport af olie og gas. De får dog en kold skulder fra landets regeringschef.

I Paris forpligtigede verdens lande sig til en målsætning om at holde den globale temperaturstigning på 1,5 grader, og alle fremlagde planer for at begrænse udledningen af skadelige luftarter.

Norge står over for endnu en koncessionsrunde - salg af nye licenser til at bore efter olie - og den er kommet under angreb oven på klimaaftalen.

- Noget af det første, vi må gøre, er at stoppe olieboringerne i de nordlige områder, siger norske Naturvernsforbundet til mediet E24, mens Greenpeace også stiller op:

- Der er overhovedet ikke plads til norsk olie fra Barentshavet eller norsk gas langt ind i 2040, hvis opvarmningen skal begrænses til 1,5 grader, skriver foreningen ifølge NRK.

Partierne Venstre og Sosialistisk Venstreparti opfordrer også til, at man stopper yderligere boringer og sætter større mål for begrænsningen af klimapåvirkningen.

Landets statsminister, Erna Solberg fra partiet Høyre, er dog ikke særligt lydhør over for protesterne.

- Vi kommer til at fortsætte med olie og gas, siger hun i en kommentar til det norske nyhedsbureau NTB.

Hun siger samtidigt, at det er kul, der er den globale synder og at gas er "en del af løsningen," når det kommer til at bekæmpe klimaforandringer.

Norge er en af verdens største eksportører af olie. I 2013 producerede landet omkring 1,3 milliarder tønder olie og gas.

Det har gjort Norge styrtende rigt. Statens Pensjonsfond Udland, som er der, hvor oliepengene er placeret, sad ved halvåret på 6897 milliarder norske kroner.

/ritzau/