Parlamentsformand: Ikke nemt med dansk Europol-aftale

Skrevet af admin

17/12/2015

Dagens topnyheder

Det bliver ikke nemt for Danmark at opnå en EU-parallelaftale, der sikrer, at Danmark kan fortsætte som medlem af Europol efter vælgernes nej ved folkeafstemningen 3. december.

Det forudser Europaparlamentets formand, Martin Schulz, der torsdag har holdt møde med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) inden starten på EU-topmødet i Bruxelles.

- Min fornemmelse er, at det ikke er nogen nem sag at finde en løsning, siger Martin Schulz efter mødet med Løkke Rasmussen.

- Det har jeg ikke lagt skjul på over for statsministeren, tilføjer parlamentsformanden.

Tidligere torsdag sagde Martin Schulz efter et møde med EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, at det kan være svært at forstå, at de danske vælgere midt i en tid med terrortrusler stemmer imod dansk deltagelse i Europol.

- Det er en selvmodsigelse, når borgerne beder om mere sikkerhed og beskyttelse, at en antieuropæisk bevægelse så kan sige til borgerne, at de skal acceptere mindre beskyttelse, fordi beskyttelsesrammen er europæisk, sagde Martin Schulz.

- Det er bekymrende, og vi må genvinde de europæiske borgeres tillid.

Danmark har brug for Europaparlamentets samarbejde, hvis det skal lykkes at opnå en parallelaftale, så Danmark kan blive i Europol, når samarbejdet skifter til et nyt retligt grundlag i foråret 2017.

På mødet med Schulz har Lars Løkke Rasmussen forklaret, at det danske nej til at erstatte det nuværende retsforbehold med en tilvalgsordning ikke var et nej til dansk deltagelse i Europol.

- Det er ikke det, danskerne har sagt nej til. Det har været vigtigt for mig at skabe den forståelse, siger Lars Løkke Rasmussen efter mødet med parlamentsformanden.

- Danskerne har jo ikke stemt nej til europæisk samarbejde om kriminalitetsbekæmpelse. Selv dem, der sagde, at man skulle stemme nej, de synes, at man skulle sige ja til Europol, siger Løkke.

Statsministeren forventer, at forhandlingerne om en dansk parallelaftale tidligst kan komme i gang til foråret, når EU har vedtaget de nye retsakter for det fremtidige Europol-samarbejde.

/ritzau/