Parlamentsformand stopper rigsret mod OL-lands leder

Skrevet af admin

09/05/2016

Dagens topnyheder

Brasiliens præsident, Dilma Rousseff, siger, at en rigsretssag mod hende er suspenderet.

Under en tale til tilhængere i hovedstaden Brasilia fortæller præsidenten, at hun har modtaget ubekræftede oplysninger om, at rigsretssagen mod hende er stoppet.

- Jeg kender ikke konsekvenserne. Vær forsigtig med det, siger hun til trofaste støtter og opfordrer dem til at forsvare demokratiet, rapporterer AFP.

Kort forinden oplyste avisen Folha de S. Paulo, at den fungerende formand for underhuset, Waldir Maranhao, har annulleret en afstemning fra 17. april om at stille Rousseff for en rigsret.

Han siger, at der var proceduremæssige fejl i forbindelse med afstemningen.

Maranhao citeres for at sige, at der skal være en ny afstemning i underhuset. Men det er meget uklart, om han har et mandat til at handle, som han gør.

Oppositionspolitikere har øjeblikkeligt truet med at sende sagen til højesteret for at få bekræftet, at rigsretsprocessen kan køre videre.

Om kun tre måneder er den brasilianske storby Rio de Janeiro vært for OL.

Rousseff anklages for at have fiflet med statsbudgettet for 2014. Hun nægter, at hun har foretaget sig noget forkert.

Hvis det bekræftes officielt, at afstemningen er suspenderet, vil det uden tvivl skabe forvirring og vrede, kun to dage før Senatet skal stemme om at stille præsidenten for en rigsret.

Rousseff er anklaget for ulovligt at have sikret sig finansiering til sit budget i 2014. Det skete før præsidentvalget i 2014, hvor Rousseff sikrede sig genvalg på et hængende hår.

Selv om al fokus i Brasilien lige nu er på korruption i regeringen og det brasilianske parlament, så er det ikke en del af anklagen mod præsidenten.

Den famøse afstemning i underhuset om at stille Rousseff for en rigsret fandt sted 17. april. Her sagde et meget stort flertal ja til at stille præsidenten for retten.

Det foregik ved en usædvanlig afstemning, hvor hvert enkelt parlamentsmedlem blev bedt om at stille sig op og fortælle, hvordan de stemte.

Halvdelen af den brasilianske kongres' medlemmer efterforskes af anklagemyndigheden og politiet for korruption.

/ritzau/