Parti klager over valgfusk i Zimbabwe

Det hævder partifæller til nuværende premierminister og præsidentkandidat, Morgan Tsvangirai, der udfordrer 89-årige præsident Robert Mugabe. To millioner døde zimbabwere skal blandt andet være at finde på valglisterne, lyder anklagen ifølge AFP.

»Men den største bekymring, vi har, er antallet af personer, der bliver bortvist fra valgstederne,« siger finansminister Tendai Biti, der samtidig er et højtstående medlem af Tsvangirais parti, MDC.

Han siger, at selv om valglisterne angiveligt inkluderer to millioner døde personer, så er flere nulevende zimbabwere ikke at finde på listerne, og mange skal være blevet henvist til de forkerte valgsteder.

Landets valgkommission har ifølge finansministeren erkendt, at man er kommet til at føje to millioner døde på valglisterne.

Biti anklager desuden præsident Robert Mugabes parti, ZANU-PF, for at have omdelt 6.000 falske valgkort, der giver zimbabwere ret til at stemme uanset om deres navne står på de officielle valglister. Dermed vil nogen angiveligt kunne stemme mere end én gang.

Andre uregelmæssigheder består ifølge Tendai Biti i, at valglisterne først blev offentliggjort 24 timer inden selve valget, og det skal have forvirret vælgerne i Zimbabwe.

Ikke desto mindre tror Tendai Biti på en valgsejr til sit eget og Morgan Tsvangirais parti.

»Vi er trods alle disse udfordringer og narrestreger overbeviste om, at historien ikke vil blive stjålet, at folkets sejr ikke vil blive stjålet, og at valget i dag vil levere store forandringer,« siger finansministeren.

Præsident Robert Mugabe, der har siddet på magten i Zimbabwe i 33 år, afviste allerede tirsdag alle anklager om valgfusk og sagde, at han vil respektere valgresultatet.

Omkring 6,4 millioner mennesker er berettigede til at stemme i onsdagens første valgrunde, og resultaterne forventes inden for fem dage.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip