Partier bakker bredt op om Tibet-undersøgelse

En lang række partier i Folketinget er glade for, at der nu bliver nedsat en undersøgelseskommission, der skal klarlægge, hvad der skete tilbage i 2012, hvor tibetanske demonstranter blev fjernet under et kinesisk statsbesøg.

Retsordfører for Enhedslisten Pernille Skipper kalder det den potentielt største skandalesag i længere tid.

- Det er en vanvittigt alvorlig sag. Der er tale om systematisk brud på grundlovssikrede rettigheder. Ytringsfrihed og forsamlingsfrihed må jo ikke tilsidesættes for at opnå en handelsaftale med kineserne.

- Samtidig er der jo blevet løjet over for Folketinget i rigtig mange tilfælde. Det kan udvikle sig til at blive en af de største skandalesager i rigtig mange år, siger hun.

Hos SF finder man det også nødvendigt at komme til bunds i sagen

- Det er fuldstændig uacceptabelt, at der bliver fremlagt forkerte oplysninger, at der bliver løjet, og at individuelle politifolk bliver mistænkeliggjort, når det nu viser sig, at der var tale om en ordre højere oppefra i systemet, siger retsordfører Lisbeth Bech Poulsen

For Liberal Alliances retsordfører, Simon Emil Ammitzbøll, er det vigtigste, at det ikke sker igen.

- Der er tale om en meget alvorlig sag, som skal udredes til fulde. Uanset om det er systemet eller en minister, der har truffet beslutningen om at forhindre folk i at demonstrere, skal det sikres, at lignende ikke sker igen.

- I en demokratisk retsstat kan myndighederne ikke bare krænke borgernes grundlæggende rettigheder efter ønske og behov. For så smuldrer demokratiet.

Alternativet slår på ytringsfriheden.

- Borgernes ytrings- og forsamlingsfrihed er blevet krænket af politiet, og jeg er fuldstændig enig i, at det kalder på en grundig undersøgelse og efterforskning, siger retsordfører Josephine Fock.

/ritzau/

Dagens Gossip