Partier klager over kaos med vælgererklæringer

Skrevet af admin

03/02/2016

Mest læste i dag

Det er noget rod, og det er en demokratisk skandale.

Sådan lyder kritikken fra Kristendemokraterne og Nationalpartiet, efter at et digitalt system til indsamling af såkaldte vælgererklæringer blev lanceret 12. januar.

Den nye ordning skulle ellers gøre op med besværligt papirarbejde og langsommeligt bureaukrati, som tidligere har præget partiers indsamling af underskrifter.

- Der er kaos i de digitale vælgererklæringer, siger formanden for Kristendemokraterne, Stig Grenov, og fremhæver blandt andet mystiske mails og nedbrud på hjemmesiden vælgererklæring.dk.

Partier uden for Folketinget skal indsamle cirka 20.000 underskrifter, for at de kan komme på stemmesedlen ved næste folketingsvalg.

Hvis en person vil indgive en vælgererklæring, skal personens mailadresse oplyses til Social- og Indenrigsministeriet, som derefter sender en e-mail med instruktioner.

- Vi har oplevet, at Indenrigsministeriets mails ender i borgernes spammapper, fordi de har sendt dem ud med en kryptisk afsenderadresse. Der er ikke engang ministeriets officielle logo på mailen, siger Stig Grenov.

- Det vil sige, at det lige så godt kunne være en kriminel organisation, der forsøger at lokke personlige oplysninger ud af borgerne, siger han.

Desuden er hjemmesiden, hvor underskrifterne skal registreres, ofte nede. Og de nævnte problemer er bare toppen af isbjerget, lyder det.

Stig Grenov frygter, at Kristendemokraterne derfor går glip af vigtige underskrifter.

- Der sidder en mindretalsregering, som hver eneste dag kan annoncere, at den udskriver valg. For os er det altafgørende, at vi hurtigst muligt får de her vælgererklæringer på plads. Ellers kan det blive fatalt for demokratiet, siger han.

Også Nationalpartiet indsamler underskrifter og er frustreret over det digitale system.

- Det er en fuldstændigt skandaløs løsning, der er lanceret. Det er helt basale funktioner, som ikke fungerer, siger formand Kashif Ahmad og giver eksempler på samme problemer, som plager Kristendemokraterne.

- Desuden kan vi, når vi som parti logger på systemet, ikke uploade vores godkendte vælgererklæringer, siger han.

Nationalpartiet blev stiftet i 2014, men var ikke stemmeberettiget ved folketingsvalget i juni 2015. Kristendemokraterne har ikke været repræsenteret i Folketinget siden 2005.

/ritzau/