Partier kræver indsigt i analyse af internetovervågning

Skrevet af admin

17/03/2016

Dagens topnyheder

Forslaget om sessionslogning, hvor danskernes færden på internettet overvåges, har aldrig været sagen for Liberal Alliance, De Konservative, Alternativet, Radikale Venstre, Enhedslisten eller SF.

Derfor vækker det nu begejstring, at justitsminister Søren Pind (V) har sløjfet idéen, før den overhovedet blev til et lovforslag. Det sker på baggrund af en analyse, der viser, at forslaget vil koste en milliard kroner for telebranchen.

Og det er i ministerens optik en alt for høj pris.

Hos Liberal Alliance glæder it-ordfører Christina Egelund sig over udviklingen i sagen. Men hun efterlyser fortsat, at ministeren tager afstand fra selve idéen.

- Jeg hører ham sige, at forslaget er sparket til hjørne – ikke at det er droppet for tid og evighed. Det er vigtigt i et liberalt demokrati, at borgere har ret til et privatliv, siger hun.

- Det er en helt fundamental værdi i et demokrati, at vi ikke skal overvåges væg til væg i alt, hvad vi foretager os. Ministerens forslag ville svare til, at vi alle skulle have en agent gående bag os 24 timer i døgnet.

Også Alternativets ordfører for digitale frihedsrettigheder, René Gade, hæfter sig ved, at det er prisen, der har standset forslaget.

- Det er en væsentlig faktor, men lad os nu få en faktabaseret debat om det helt afgørende, nemlig at skabe en fornuftig balance mellem privatlivets fred og cybersikkerhed, udtaler han i en pressemeddelelse.

SF's retsordfører, Lisbeth Bech Poulsen, udtaler til DR, at hun nu forventer at høre mere om analysen, som er foretaget af et eksternt konsulentfirma for Justitsministeriet.

Det samme kunne Enhedslisten samt Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod, godt tænke sig. Han er overrasket og skuffet over, at ministeren "er vendt på en tallerken".

- Man skal give Folketinget adgang til så mange informationer som overhovedet muligt i den her sag. Det handler om vores tryghed og at give politiet nogle redskaber, som politiet selv efterspørger, siger Peter Kofod.

Han godtager ikke Søren Pinds argument om, at det er prisen, der har standset forslaget.

- Man har længe været klar over prisen – flere organisationer har gjort opmærksom på, at det ville have en vis omkostning, siger ordføreren.

/ritzau/