Partier om socialrapport: Alarmerende eller prioritering

"Dybt alarmerende", lyder det fra politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen (EL) om konklusionerne i en ny rapport, der viser, at den nye integrationsydelse vil øge fattigdommen i Danmark.

Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, mener derimod, at det handler om, "hvad man ønsker at prioritere".

Det er Center for Alternativ Samfundsanalyse, Casa, som står bag Social Årsrapport 2015. Rapporten konkluderer blandt andet, at fattigdommen i Danmark vil vokse, og at hver tredje flygtning formentligt ikke vil have råd til at spise tre måltider om dagen med integrationsydelsen.

- Resultatet af denne her ydelse er, at rigtig mange mennesker bliver fattige, og særligt børnefattigdommen eksploderer. Det kan vi ikke være bekendt, siger Johanne Schmidt-Nielsen og fortsætter:

- Derudover spænder man simpelthen ben for integrationen - fordi fattigdom isolerer, og isolation betyder, at man kommer længere væk fra det danske arbejdsmarked.

Analysen peger også på, at hver fjerde flygtning ikke vil kunne købe lægeordineret medicin, mens flere end halvdelen ikke får råd til at gå til tandlæge.

Johanne Schmidt-Nielsen mener, at regeringen efterlader kommunerne med et "gigantisk problem".

- Hvordan skal kommunerne finde en bolig, der kan betales af mennesker, der har så lidt at leve for?

Men advarslen om øget fattigdom preller af på Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen.

- Den kritik har været fremme før. Fra Dansk Folkepartis side er det vigtigt at slå fast, at grunden til, at vi synes det her er en god ide, er, fordi der skal være forskel på dem, der kommer udefra og danske statsborgere, siger han og tilføjer:

- Plus Danmark bliver mindre attraktivt at søge til.

Regeringen forhandler om, at integrationsydelsen skal udvides til at gælde indvandrere og andre, som har opholdt sig i Danmark i mindre end syv ud af de seneste otte år.

Lige nu gælder ydelsen for personer, der først har fået opholdstilladelse i landet efter 1. september i år.

Beløbet ligger cirka på niveau med SU'en, men varierer alt efter familiens størrelse og familiemedlemmernes alder.

/ritzau/

Dagens Gossip