Partier satser på hurtig aftale om udlændinge

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) regner med en hurtig aftale om første del af regeringens bebudede ændringer på udlændingeområdet. Det er den del, der handler om myndighedernes mulighed for at håndtere flygtningetilstrømning til Danmark.

Det siger han tirsdag aften på vej til forhandlinger i Finansministeriet.

- Folketinget holder jo lukket i næste uge og næste uge igen. Derfor skal lovforslaget fremsættes i denne uge, forklarer Claus Hjort Frederiksen.

Folketinget holder lukket to uger på grund af den forestående folkeafstemning om EU-retsforbeholdet.

Regeringen vil blandt andet give politiet ret til at standse tog- og færgetrafik, hvis der på et tidspunkt kommer så mange flygtninge til Danmark, at det truer den offentlige orden. Og det er altså nødvendigt at få på plads hurtigst muligt, mener finansministeren.

- Det handler om muligheden for, at man kan gribe ind i forskellige situationer, hvis de opstår, og derfor skal den adgang være der.

Også Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, tror på en hurtig aftale.

- Når det handler om at udstyre vores myndigheder med de nødvendige redskaber, så mener jeg bestemt godt, vi kan lave en aftale, siger hun.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fremlagde fredag en lang liste af ændringer - i strammere retning - på udlændingeområdet. Det er første del af de stramninger, der er på forhandlingsbordet i Finansministeriet tirsdag aften.

Ud over retten til at standse tog- og færgedrift forhandler partierne tirsdag aften om en stribe andre punkter.

Myndighederne skal have øget adgang til frihedsberøvelse af afviste asylansøgere, der skal være kortere udrejsefrist, skærpet kontrol med udlændinge i udrejsecenter og mere konsekvent brug af meldepligt og opholdspligt, har regeringen lagt op til.

Desuden skal det være muligt at fravige planloven i forhold til asylindkvartering. Og så skal myndighederne have lov til i akutte tilfælde at gøre brug af offentlig ejendom til asylindkvartering eller tilbageholdelsesfaciliteter - uden ejerens samtykke.

Derudover vil regeringen gerne have lov til at pålægge kommunerne at drive asylcentre samt have mulighed for at få bistand fra private aktører til at løse myndighedsopgaver på udlændingeområdet.

Endelig er regeringens forslag om, at asylansøgere ikke behøver blive stillet for en dommer inden for tre døgn og forslaget om at tilbageholde asylansøgere for at fastlægge deres identitet på bordet.

Samtidig vil regeringen ændre på kravene til indkvartering af asylansøgere, så der for eksempel bliver mindre strenge krav til støjgener.

/ritzau/

Dagens Gossip